E-Ticarette iade masrafları ertelendi

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasıyla ilgili planlanan düzenlemelerin bir yıl ertelendiğini duyurdu. Yapılan değişikliklere göre, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi öngörülen kurallar, 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek.   TRT Haber’in aktardığına göre, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetlere ilişkin sınırlamalar ve iade masraflarının tüketici tarafından karşılanabileceğine dair hükümler […]

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette iade masraflarının tüketiciye yansıtılmasıyla ilgili planlanan düzenlemelerin bir yıl ertelendiğini duyurdu. Yapılan değişikliklere göre, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi öngörülen kurallar, 1 Ocak 2026’da yürürlüğe girecek.

 

TRT Haber’in aktardığına göre, Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, cayma hakkının kullanılabileceği mal ve hizmetlere ilişkin sınırlamalar ve iade masraflarının tüketici tarafından karşılanabileceğine dair hükümler ertelendi. Bu değişiklik, tüketicilerin herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma haklarını kullanmaya devam etmelerini sağlayacak.

 

Ticaret Bakanlığı, düzenlemeyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

 

“Elektronik ticaretin artan hacmi ve önemi, artan e-ithalat ile birlikte kalitesiz ve güvensiz ürünlerden kaynaklanan ilave belirsizlikler nedeniyle tüketicilerimizin mağduriyetlerini engellemek amacıyla düzenlemelerimizi titizlikle sürdürüyoruz. Yapılan değişiklik, sektördeki uyum sürecinin daha sağlıklı ve etkin işleyebilmesi için önemlidir.”

 

Bakanlık ayrıca, vergi dahil yasal temsilciliği bulunmayan ve son dönemlerde hızla artan yurt dışı menşeli e-ithalatla ilgili ücretsiz kargo, ücretsiz iade ve indirim gibi cazip teklifler yoluyla tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesini hedeflediklerini belirtti. İç piyasadaki yerli pazar yerleri ve satıcıların, dengesiz ve kontrol dışı bir elektronik ticaret pazarına dönüşme riskine karşı korunduğunu ifade etti. Bakanlık, iç piyasadaki üreticileri ve tüketicileri koruyarak ekonomik refaha katkı sağlamak amacıyla çalışmalarına devam edeceğini vurguladı. – Mehmet Durmaz-

Exit mobile version