Egemenlik Savaşları Çağı

Yeni Dünya Düzeni! Balkız: “E.Krippendorf’un tüm insanlığa çağrısı, bu yüzyılda daha da anlamlı hale geliyor; Eğer barış istiyorsan, bugüne kadar sürekli savaş üretmiş olan toplumsal koşulları değiştir!” Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi bir haftayı geride bırakırken, Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre, Ukrayna’dan kaçanların sayısı 1 milyonu geçti. Yarım milyondan fazla sığınmacı kabul eden Polonya en fazla Ukraynalı […]

Yeni Dünya Düzeni!

Balkız: “E.Krippendorf’un tüm insanlığa çağrısı, bu yüzyılda daha da anlamlı hale geliyor; Eğer barış istiyorsan, bugüne kadar sürekli savaş üretmiş olan toplumsal koşulları değiştir!”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi bir haftayı geride bırakırken, Birleşmiş Milletler’in açıklamasına göre, Ukrayna’dan kaçanların sayısı 1 milyonu geçti. Yarım milyondan fazla sığınmacı kabul eden Polonya en fazla Ukraynalı sığınmacı kabul eden ülke durumunda. Onu Macaristan, Moldova, Slovakya ve Romanya takip ediyor. UNHCR’nin tahminine göre Ukrayna’yı terk eden sığınmacıların sayısı 4 milyona kadar yükselebilir.

Mevcut tabloyu değerlendiren, Hataylı Akademisyen / Hukukçu Neval Oğan Balkız, “Savaş…  Victor Adler’in dediği gibi: ‘Savaş, uzun süren bir deliliktir ve savaş, her türlü içgüdüye, her türlü cinnete, ardına kadar yer açar!’ Ve Dünya, 21. yüzyılda, ‘yeni bir egemenlik savaşı’ çağına girmiş bulunuyor! O nedenle E.Krippendorf’un tüm insanlığa çağrısı bu yüzyılda çok daha anlamlı hale geliyor; Eğer barış istiyorsan, bugüne kadar sürekli savaş üretmiş olan toplumsal koşulları değiştir!” dedi.

Yapılması gerekene de işaret eden Balkız, şöyle konuştu:

“Dünyanın her yerinde halklar, hepimiz, savaşa karşı direnmenin, taraflardan birinin yanında yer almakla özdeşleştirilemez olduğu gerçeğinden hareket etmeli, savaşın kendisine, yol açtığı kitlesel acılara karşı duyarlı olmalı, bu acılar üzerinde düşünmeli, bunlardan ders çıkarmalı, bunları rasyonelleştirmeye yönelik çaba ve söylemleri irdeleyerek, bunlara karşı davranış geliştirmeli ve karşı durmalıyız. İnsanlık olarak, kişisel ve toplumsal ahlaki iflastan, sürekli bir savaş tehdidi ve tehlikesi içinde yaşamaktan kurtulmama tek yolu bu.”

Tamer Yazar

Exit mobile version