Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eğitim İş’e göre LGS sonuçları, Eğitimin Karnesi:

Gençlerin Bu Sınava, Adalete

Gençlerin Bu Sınava, Adalete Güvenleri Bitiyor

“Baş Öğretmenimiz, ülkemizin kurucusu Atatürk’ün ‘Eğitimde feda edilecek fert yoktur’ anlayışından, ‘paran yoksa sürün’ anlayışına geçilmiştir.”

Öğretmen sendikası Eğitim İş’in Hatay Şubesi’ne göre, sonuçları önceki gün açıklanan LGS’nin ortaya çıkardığı tablo, “gençlerin artık bu sınava ve adalete güvenmedikleri” şeklinde. Hatay Eğitim İş raporunda, LGS yerleştirme sonuçlarının, eğitimdeki gerçekleri gün yüzüne çıkardığı kaydedildi.

Eğitim İş açıklamasında ayrıca, tüm boyutlarıyla masaya yatırıldığı belirtilen bu yılki LGS’ye dair en çarpıcı rakam ve sonuçlarla ilgili veriler de açıklandı, sonuç olarak şunlar savunuldu:

“LGS rakamları göstermiştir ki, eğitim sistemimiz, çocuklarımızı geleceğe hazırlamaktan, onların düşlerine ayak uydurmaktan uzaktır. Yeterli maddi olanakları olmayan öğrenciler, ya imam hatip ya da mesleki eğitime yönlendirilirken, maddi olanakları yeterli olan ailelerin çocukları özel okulları tercih etmektedir. Bu piyasalaşma, toplumsal barışı tehdit eder hale gelmiştir. Baş Öğretmenimiz, ülkemizin kurucusu Atatürk’ün ‘Eğitimde feda edilecek fert yoktur’ anlayışından, ‘paran yoksa sürün’ anlayışına geçilmiştir. Sınav, sadece 8. sınıf öğretim programlarından geliştirilmektedir

Oysa günümüz dünyasında, öğrencilerden, bazı temel becerileri geliştirmeleri beklenmektedir. Ancak sınav, buna yönelik hazırlanmamaktadır. Sadece çoktan seçmeli maddeler sorulmaktadır. Bu da üst düzey becerilerin ölçülmesini oldukça sınırlamaktadır.

MEB Sınav Merkezi ve ÖSYM, çağdaş ülkelerin çok gerisinde kalmıştır. Anlaşılması zor sorularla öğrencileri sıralamaya çalışmaktadırlar. Yine görülmüştür ki, onca teşvike, dayatmaya, devlet bütçelerinden aslan payıyla beslemeye rağmen, iktidarın kendi tabanını hoş etmek için açtığı imam hatip okulları, öğrencilerin de velilerin de kaçtığı kurumlar haline gelmiştir.

Birçok alanda, geçen seneki rakamlara yakın sonuçlar veren 2022 LGS, bozuk sistemde, bir yıl boyunca gözle görülür bir iyileşme yapılmadığını da ortaya koymuştur. Asıl sorun, çocuklarına ve okullarına niteliksiz yakıştırması yapanların niteliğindedir.

Çocuklarımızın; istediği okullarda, yetenek ve yönelimlerine göre, ailelerinin gelir durumuna bakılmadan, çağın gelişmeleriyle ve değerleriyle iç içe eğitim gördüğü bir Türkiye, Eğitim-İş’in verdiği laik, parasız, bilimsel ve adil eğitim mücadelesiyle yaratılabilecektir.” -Haber/Cemil Yıldız-