Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Gelişimsel Pediatristi Uzm. Dr. Reyhan Tamer, akıllı telefon, tablet ve televizyon gibi ekranların çocuklarda konuşma gecikmesinin en yaygın nedenlerinden biri olduğunu açıkladı.
Dil ve konuşma gelişiminin çocukların bilişsel, sosyal ve duygusal yetenekleriyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Dr. Tamer, “Yaşamın ilk 3 yılı beyin gelişiminin en hızlı olduğu kritik bir dönem. Bu süreçte konuşma gecikmesi, çocuğun bilişsel ve sosyal gelişimini olumsuz etkileyebilir. Ancak erken teşhis ve doğru müdahalelerle bu sorunlar aşılabilir,” dedi.
Ekranların sunduğu tek yönlü ve pasif uyarımın, çocukların karşılıklı sosyal etkileşim ihtiyacını karşılamadığını vurgulayan Tamer, “Ekranlar çocukların dil gelişimini olumsuz etkiliyor, sosyal etkileşim fırsatlarını kısıtlıyor,” ifadelerini kullandı.
Dr. Tamer, ebeveynlere şu uyarılarda bulundu:
Çocuğunuz bir yaşına geldiğinde ismini tanımıyorsa ya da 1,5 yaşında hala kelime kullanmıyorsa mutlaka uzmana başvurun.
Konuşma gecikmesini erken fark edip müdahale etmek, ileride psikolojik ve sosyal sorunların önüne geçer.
Ebeveynler, çocuklarının ekran süresini sınırlandırmalı, onlarla bol bol sohbet etmeli, oyun oynamalı ve kitap okumalıdır.
Son olarak, zamanında konuşsa bile sesletim (artikülasyon) sorunları yaşayan çocuklar için dil ve konuşma terapistleri veya çocuk nörologlarından destek alınmasının önemli olduğuna dikkat çekti.