“Emekliye yapılan zam yetersiz”

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, hükümetin açıkladığı emekli zammının yetersiz olduğunu söyledi.  Kara, Türk-İş verilerine dayanarak aralık ayında mutfak enflasyonunun aylık yüzde 2,89 arttığını, yıllık olarak ise yüzde 82,21 oranında artış gösterdiğini ifade etti. Açlık sınırının 15 bin TL civarına dayandığını, yoksulluk sınırının ise 47 bin TL’yi aştığını söyleyen milletvekili, en düşük emekli maaşının asgari […]

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, hükümetin açıkladığı emekli zammının yetersiz olduğunu söyledi. 
Kara, Türk-İş verilerine dayanarak aralık ayında mutfak enflasyonunun aylık yüzde 2,89 arttığını, yıllık olarak ise yüzde 82,21 oranında artış gösterdiğini ifade etti. Açlık sınırının 15 bin TL civarına dayandığını, yoksulluk sınırının ise 47 bin TL’yi aştığını söyleyen milletvekili, en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılması gerektiğini savundu.
Kara, memur emeklilerinin yüzde 49,25 oranında zam alırken, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 5 zam yapıldığını hatırlatarak, bu yüzden yapılan zammın yetersiz olduğunu ve emeklilerin yaşam şartlarını iyileştirmeye yetmediğini ifade etti. Hatay Milletvekili, özellikle büyükşehirlerde yaşayan emeklilerin, zamlı maaşlarıyla dahi kira ödemekte zorlandığını söyledi.
Kara, açlık sınırının altında kalan en düşük emekli maaşıyla 2024 yılında emeklilerin derin yoksulluk içinde yaşamak zorunda bırakıldığını belirterek, yapılan zamların adaletli olmadığını dile getirdi. Ayrıca, en düşük emekli maaşının 10 bin TL olarak açıklanmasına rağmen, bu miktarın asgari ücretin yüzde 58’ine denk geldiğini ve yetersiz olduğunu sözlerine ekledi. Deprem bölgesindeki emeklilerin yaşam şartlarını da değinen Kara, hükümetin enflasyonun etkisinden uzak bir şekilde emeklileri ve emekçileri düşündüğü iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Depremzedelerin temel yaşam şartlarını dahi sağlayamadığını ifade eden milletvekili, konteyner yerine çadırda yaşayan depremzedelere yapılan kira yardımının yetersiz olduğunu ve emekli maaşlarının bu şartlarda geçim sağlamaya yetmediğini vurguladı. Son olarak, Kara, hükümete çağrıda bulunarak, en düşük emekli maaşını kök ücret olarak belirleyip, temmuz zamlarını da bu kök ücret üzerinden sağlamalarını önerdi. Aksi takdirde, emeklilerin yaşam şartlarının daha da zorlaşacağını dile getirdi. (Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version