Ana Sayfa Arama Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Emeklinin maaşına haciz kalkıyor mu? Teklif Meclis’te

Emeklinin hesabında yeni dönem: Meclis’e sunulan teklif ne getiriyor?

Emeklinin hesabında yeni dönem: Meclis’e sunulan teklif ne getiriyor?

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren yeni bir kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Teklif, emekli aylıkları ile bayram ikramiyelerinin yatırıldığı banka hesaplarındaki paralara haciz ve bloke konulmasını engellemeyi amaçlıyor.

CHP tarafından hazırlanan ve İcra ve İflas Kanunu ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

Maaş ve ikramiyelere haciz konulamayacak

Teklifin kabul edilmesi halinde emeklilerin maaş ve bayram ikramiyelerinin yatırıldığı banka hesapları yasal koruma kapsamına alınacak. Böylece kredi, kredi kartı veya farklı borçlar nedeniyle emekli aylıklarına bloke ya da haciz uygulanmasının önüne geçilecek.

Mevcut mevzuatta emekli maaşlarının haczedilemeyeceğine ilişkin düzenlemeler bulunmasına rağmen, bankaların hesaplara bloke koyması veya emeklilerden muvafakat alması nedeniyle mağduriyetlerin devam ettiği belirtildi.

“Emekli mecbur bırakılıyor”

Kanun teklifinin gerekçesinde, ekonomik sıkıntı içindeki emeklilerin borç baskısı nedeniyle maaşlarının kesilmesine onay vermek zorunda bırakıldığı savunuldu.

Bu şekilde alınan muvafakatlerin emeklinin gerçek iradesini yansıtmadığı belirtilerek, söz konusu onayların geçersiz sayılması gerektiği ifade edildi.

“Sosyal devlet ilkesine aykırı”

Teklifin gerekçesinde, 2026 yılında net asgari ücretin 28 bin 75 lira 50 kuruş olmasına karşın en düşük emekli aylığının 23 bin 552 lirada kaldığına dikkat çekildi.

Emekli maaşlarının asgari ücretin altında kalmasının sosyal devlet ilkesiyle bağdaşmadığı savunularak, emeklilerin alım gücünün ve insan onuruna yakışır yaşam hakkının korunması gerektiği vurgulandı.

Kararı Meclis verecek

Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen teklif henüz yasalaşmadı. Düzenlemenin yürürlüğe girebilmesi için önce komisyonda kabul edilmesi, ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesi ve Resmî Gazete’de yayımlanması gerekiyor.