Enerji Tasarrufunda Öncü Adımlar

Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı, bu yıl başında başlattığı Enerji Verimliliği Stratejisi çerçevesinde önemli adımlar attı. Bakanlık, elektrik üretim, iletim ve dağıtım süreçlerindeki kayıpları azaltmak amacıyla genel aydınlatma sistemine 140 bin LED armatür ekledi. Bu adımın ardından 1 Temmuz itibarıyla ülke genelinde 82 milyon lira tasarruf sağlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji […]

Tabii Kaynaklar ve Enerji Bakanlığı, bu yıl başında başlattığı Enerji Verimliliği Stratejisi çerçevesinde önemli adımlar attı. Bakanlık, elektrik üretim, iletim ve dağıtım süreçlerindeki kayıpları azaltmak amacıyla genel aydınlatma sistemine 140 bin LED armatür ekledi. Bu adımın ardından 1 Temmuz itibarıyla ülke genelinde 82 milyon lira tasarruf sağlandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nın 2024-2030 yıllarını kapsadığını belirterek, “2030 yılına kadar 1,2 milyon sokak lambasını verimli hale getireceğiz ve bu sayede yıllık 720 milyon lira tasarruf sağlayacağız,” dedi.
Cadde ve sokakların aydınlatılmasında yüzde 50 tasarruf sağlayan LED armatürlerin kullanımıyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın koordinasyonunda TEDAŞ ve elektrik dağıtım şirketleriyle birlikte gerçekleştirilen verimlilik çalışması sonucunda bugüne kadar 140 bin LED armatür kuruldu. Bu adım, 140 bin LED armatürün yıllık bazda yaklaşık 82 milyon liralık tasarruf sağlamasıyla neticelendi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, enerji verimliliğinin önemine vurgu yaparak, “Tüm dünyada enerji verimliliği için yılda 600 milyar dolar yatırım yapılmaktadır ve bu alanda yıllık istihdam artışı 1 milyon kişiye ulaşmıştır. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizi göz önünde bulundurarak enerji verimliliği planlamalarımızda kritik bir rol oynamaktadır,” şeklinde konuştu.
2024-2030 yıllarını kapsayan Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve 2. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı doğrultusunda belirlenen 10 stratejik amaçtan biri olan ‘Genel Aydınlatmada Enerji Verimliliğinin Artırılması’ çerçevesinde 2030 yılına kadar 1,2 milyon sokak lambasının verimli hale getirilmesi hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleşmesiyle yıllık 720 milyon lira tasarruf sağlanması planlanmaktadır.
Türkiye genelinde yaklaşık 10 milyon armatür bulunduğunu belirten Bakanlık, 2023 yılında ülke genelinde 5 bin 24 GWh elektrik tüketildiğini ve bu kapsamda oluşan fatura için bakanlık bütçesinden 23,6 milyar lira, belediye ve il özel idarelerinden de 5,2 milyar lira ayrıldığını bildirdi. Bakanlık, 2028 yılına kadar 1 milyon, 2030 yılına kadar da 1,2 milyon tasarruflu LED armatürünü sisteme entegre etmeyi planlıyor. (Mehmet Durmaz)

Exit mobile version