Eski bakanlar barışa ve sağ duyuya çağrı yaptı

Büyük bölümü Bülent Ecevit’in başbakanlığı olmak üzere 2000 öncesi hükümetlerde bakanlık yapmış eski siyasetçilerden oluşan bir grup ortak deklarasyonla İsrail-Hamas arasındaki çatışmaların durmasını, ellerin barışa uzanmasını istedi.

Dünyanın barışa sağduyuyla ihtiyacı olduğu görüşüne yer verilen ve aralarında Hatay eski milletvekili eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Mehmet Dönen’in de imza attığı ortak mesajda şöyle denildi:
“Dünyanın her zaman olduğundan daha çok bugün barış, itidal ve sağduyuya ihtiyacı var. Savaş, felakettir. Sadece milyonlarca insanın yaşamına mal olmakla kalmaz; aynı zamanda bütün toplumların huzur ve refahına ve geleceğine de onulmaz darbeler vurur. Ekonomik sorunlar, eşitsizlikler büyür, acılar çoğalır ve kitleselleşir. İnsanlık ‘dünya savaşı’ korku ve tehlikesiyle yeni gerginliklere, karanlıklara sürüklenir. O nedenle, ne adına olursa olsun, her türlü teröre tam bir kararlılıkla karşı olduğumuzu ilan ederken, mazlum halkların özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam olanaklarından yoksun bırakılması planlarına da aynı kararlılıkla karşı çıkıyor ve sorunların barış içinde çözümünün aranmasını önceliyoruz.

Çözüm; elbette terörle amasız ve amansız mücadeledir ve aynı zamanda barışın ve sorunları suhuletle çözmenin tüm olanaklarını da hep aramak ve yaşatmaya çalışmaktır.
Bu çerçevede, başta İsrail-Filistin olmak üzere her yerde sivil halka yönelik saldırılar bir an önce durdurulmalı, gerginliklerin daha büyük felaketlere yol açmasını önlemek için dünya seferber olmalıdır.
Türkiye’de çeşitli dönemlerde devlet yönetiminde bulunmuş, biz aşağıda imzası bulunan farklı siyasi görüşlerden eski Bakanlar, barış ortamının sağlanması ve bu yolda daha kararlı ve etkili bir tutum almaları için ülkemiz ve dünya liderlerine çağrıda bulunuyoruz:
Dünyanın ihtiyacı barış ve sağduyudur.
Barışı sağlayalım, sağduyulu davranalım.
Daha geç olmadan!”
Yukarıdaki barış istemli bildiriye imza atan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetleri Eski Bakanları şunlar:
Abdülkadir ATEŞ (Kültür ve Turizm E. Bakanı)
Aydın TÜMEN (Devlet E. Bakanı)
Bahattin YÜCEL (Kültür ve Turizm E. Bakanı)
Ertuğrul GÜNAY (Kültür ve Turizm E. Bakanı)
Hakan TARTAN(Çalışma Sosyal Güvenlik E. Bakanı)
Hasan GEMİCİ (Devlet E. Bakanı)
Mehmet DÖNEN (Sanayi ve Ticaret E. Bakanı)
Metin GÜRDERE (Devlet E. Bakanı)
Müslim DOĞAN (Kalkınma E. Bakanı)
Reşat DOĞRU (Devlet E. Bakanı)

 

Exit mobile version