Eskişehir’de Mammatus bulutları şaşkınlığı

Eskişehir semalarında nadir görülen meteorolojik bir olay, kentin gökyüzünü renklendirdi ve vatandaşlarda merak uyandırdı. Mammatus bulutları olarak bilinen ilginç oluşumlar, gökyüzünde göz alıcı bir manzara oluşturdu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre, mammatus ya da mammatocumulus olarak adlandırılan bu bulutlar, tipik olarak kuvvetli hava olaylarının habercisi olmasına rağmen doğrudan bir tehlike oluşturmazlar. Kentte gözlemlenen bu bulutların şekilleri, birçok kişide hayranlık ve merak uyandırdı.

Bulut türünün özelliklerini tanımlayan Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Cumulonimbus mammatus” olarak adlandırılan bu bulutların, bulut tabanının altında kese veya meme şeklinde parçacıkların görüldüğünü belirtti.

Mammatus Bulutu Hakkında Bilgi

Mammatus (mammatocumulus) veya Türkçe ismiyle memeli kümülüs olarak adlandırılan bu bulutlar genellikle okyanus ve büyük deniz kıyılarında görülür. Bu bulut türünde bulut kütlelerinin alt kısmında pürüzsüz yuvarlak kabarmalar oluşur. Bu kabarmalar muhteşem bir görünüm ortaya çıkartır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri ile Avustralya’da sık sık mammatus bulutları görülmektedir. Bu bulut türleri ülkemizde de görülebilmektedir. Ancak son yıllarda çok ender gözlemlenmiştir.

(Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version