Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kredi kartı kullanımının yaygınlaşmasına rağmen bankaların uyguladığı komisyon oranlarının esnaf üzerinde ciddi bir mali yük oluşturduğunu belirterek, komisyon oranlarının yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Kredi kartı komisyonları esnafı zorluyor
Kartlı ödeme sistemlerinin günlük ticaretin vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini ifade eden Palandöken, mevcut komisyon oranlarının özellikle düşük kâr marjıyla çalışan işletmeleri olumsuz etkilediğini söyledi.
Esnafın elde ettiği kazancın önemli bir bölümünün banka komisyonlarına gittiğini belirten Palandöken, özellikle sigara gibi kâr marjı düşük ürünlerde komisyon yükünün daha da ağır hissedildiğini dile getirdi. Müşterilere kredi kartı kullanımından kaynaklanan ek maliyetin yansıtılamadığını vurgulayan Palandöken, bu durumun doğrudan esnafın gelirini azalttığını ifade etti.
“Kartlı ödeme sisteminin maliyeti esnafın sırtına yüklenmemeli”
Lokanta, restoran ve perakende sektörü başta olmak üzere hemen her alanda kredi kartının yoğun olarak kullanıldığına dikkat çeken Palandöken, yüksek komisyon oranlarıyla birlikte KDV yükünün de esnafı zor durumda bıraktığını söyledi.
Bankaların uyguladığı kredi kartı komisyonlarının ve faiz oranlarının makul seviyelere çekilmesi gerektiğini belirten Palandöken, tahsilatın erken yapılması durumunda kesilen komisyonların esnafın kazancını tamamen ortadan kaldırabildiğini kaydetti.
“Düşük kâr marjı komisyonlara gidiyor”
Birçok üründe esnafın yüzde 4 civarında kâr elde ettiğini, buna karşın kredi kartı komisyonlarının bu oranı aşabildiğini ifade eden Palandöken, ödemelerin vadeli alınması halinde komisyonun düşmesine rağmen işletmelerin nakit akışını bekletecek güce sahip olmadığını söyledi.
Palandöken, mevcut sistemin ağırlıklı olarak bankalara kazanç sağladığını savunarak, kayıtlı ekonominin sürdürülebilirliği açısından kredi kartı komisyonları ve faizlerinin yeniden ele alınmasının önem taşıdığını dile getirdi.
TESK’ten düzenleme çağrısı
Komisyon oranlarının satılan ürünlerin kâr marjı dikkate alınarak yeniden belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Palandöken, yaşanan sorunları uzun süredir Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ilettiklerini söyledi.
Esnafın ayakta kalmasının ülke ekonomisi açısından da kritik önemde olduğunu belirten Palandöken, “Esnaf kazanamazsa vergi üretemez, ekonomiye katkı sağlayamaz. Bu nedenle kredi kartı komisyonları konusunda kalıcı bir çözüm üretilmesi gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.
