Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ev hanımlarından kışa hazırlık telaşı

Salçadan turşuya, kurutmalık patlıcan

Salçadan turşuya, kurutmalık patlıcan ve kabağa kadar çeşitli ürünler imece usulüyle hazırlanıyor

İlimizdeki ev hanımları salçadan turşuya, kurutmalık patlıcan ve kabağa kadar çeşitli ürünleri imece usulüyle kışa hazır hale getirmeye başladı. Çukurova’da sebzelerin yoğun olarak yetiştiği yaz aylarında kadınlar tarlada ve bahçede çalışarak aile bütçelerine katkı sağlarken, ev hanımları da ürünlerin bol olduğu dönemde kış hazırlıklarını yapıyor. Hatay’da birbirlerine yardımcı olmak için bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle işlerini yapıyor. Yemeklerin olmazsa olmazı arasında yer alan ev yapımı salçalar da hazırlanan kışlıkların başında yer alıyor.
Tarlalardan toplanarak eve getirilen domatesler yıkanıp, doğrandıktan sonra sulanması için birkaç gün bekletiliyor. Daha sonra filelere konulan domateslerin, erkeklerin de yardımıyla ezilerek suyu çıkarılıyor. Domates sularının büyük kazanlarda kaynatılarak koyulaşması sağlanıyor. Cam kavanozlara konulan salçalar, kış aylarında yemeklerin yapımında kullanılıyor. Bahçelerinden topladıkları patlıcan, biber ve kabak gibi sebzelerin içlerini çıkartıp ipe geçirerek evlerinin damlarına asan ev kadınları, yazlık ürünleri kış aylarına da saklamış oluyor. Sofraların vazgeçilmezi turşular da kadınların uzun ve meşakkatli çabaları sonucu hazırlanıyor.
Ev hanımı Zübeyde Gökçe, yaptığı açıklamada, salça yapımının zor ve uğraşlı bir iş olduğunu söyledi. Kendi yaptıkları domates salçasının daha lezzetli olduğunu ifade eden Gökçe, ihtiyaç fazlası ürünü de sattıklarını söyledi.
Ev yapımı domates salçasının kilogramının 11 lira olduğunu belirten Gökçe, “Yaklaşık 250 kilogram domatesten 30 kilogram salça çıkıyor. Bu da beş kişilik bir ailenin bir yıllık domates salçası ihtiyacını karşılıyor. Yaptığımız salçanın fazlasını da satarak aile bütçesine katkı sağlıyoruz” dedi.
Fadime Kılınç da kış hazırlığı kapsamında her evde ayrı bir telaşın olduğunu söyledi. İmece usulü kışlık yiyeceklerini şimdiden hazır hale getirdiklerini belirten Kılınç, bu ürünler sayesinde kışın ne yemek pişiricekleriyle ilgili fazla sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti.
Ev hanımı Nazmiye Bolat da kuruttukları patlıcan, biber, kabak gibi ürünlerle yaz lezzetini kışa taşıdıklarını ifade etti. -AA-