Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Evde Solunan Hava Dışarıdakinden Daha Kirli Olabilir

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr.

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinem İliaz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ev içinde solunan havanın çoğu zaman dış ortam havası kadar kirli olabileceğini vurguladı.

Prof. Dr. İliaz, “Temizlik ürünlerinden buharlaşan kimyasallar, pişirme dumanı ve küf sporları, solunum sistemimize fark edilmeden zarar verir.” ifadeleriyle iç ortam hava kirliliğinin önemine dikkat çekti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, hava kirliliği her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin erken ölümüne yol açıyor. Prof. Dr. İliaz, özellikle büyükşehirlerde yaşayanların sadece dışarıda değil, evlerinde de kirli havaya maruz kalabildiğini belirtti.

Kirli havanın dışarıdan içeri girebildiği gibi ev içinde de oluşabildiğini söyleyen İliaz, temizlik ürünlerinin kimyasalları, yetersiz havalandırma, küf mantarları ve pişirme sırasında çıkan duman ile nemin iç ortam hava kalitesini olumsuz etkilediğini ifade etti.

Özellikle çocuklar, yaşlılar, solunum yolu hastaları ve bağışıklık sistemi zayıf bireyler için iç ortam hava kirliliğinin risk oluşturduğunu belirten İliaz, şu önerilerde bulundu:

  • Pencerelerin düzenli açılması

  • Doğal içerikli temizlik ürünlerinin tercih edilmesi

  • Nem kontrolünün sağlanması

Prof. Dr. İliaz, “Temiz hava ihtiyacı sadece çevre değil, halk sağlığı açısından da temel bir konudur. Bireysel önlemler önemli olmakla birlikte, toplumsal farkındalık ve iş birliği de şarttır. Soluduğumuz hava hayatımızın her anında bizimle; bugün, temiz hava için harekete geçme zamanıdır.” dedi.