Eylül Ayında Tarım Fiyatları Yüzde 2 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül 2024 dönemine ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı.

Verilere göre, tarım ürünleri üretici fiyatları, eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 20,28 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,09 artış gösterdi. Ayrıca, 12 aylık ortalamalara göre artış oranı yüzde 52,28 olarak belirlendi.
Sektör bazında yapılan değerlendirmelere göre, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde yüzde 1,96, ormancılık ürünleri ve hizmetlerinde yüzde 1,81, balık ve diğer su ürünleri ile balıkçılık için destekleyici hizmetlerde ise yüzde 3,51 artış kaydedildi.
Ana gruplar itibarıyla ise, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,10 artış yaşanırken, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 2,19 azalış gözlemlendi. Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde ise yüzde 1,25 artış gerçekleşti.
Yıllık değişimde en yüksek artış, yüzde 110,74 ile yağlı meyveler kategorisinde görülürken, aylık değişimde en yüksek artış ise yüzde 17,23 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda kaydedildi. Bu veriler, tarım sektöründeki fiyat dalgalanmalarının ve üretim koşullarının önemine dikkat çekiyor.

Exit mobile version