Fiş almayana 5 bin lira ceza

2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa, kayıt dışılıkla mücadele amacıyla yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, fiş veya fatura kesmeyenlere kesilecek cezaları artırırken, fiş veya fatura almayan nihai tüketicilere de “özel usülsüzlük cezası” uygulanmasını öngörüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, cezanın nasıl uygulanacağına dair açıklamalarda bulundu. Yasa gereği, fiş veya fatura […]

2 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 7524 sayılı yasa, kayıt dışılıkla mücadele amacıyla yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, fiş veya fatura kesmeyenlere kesilecek cezaları artırırken, fiş veya fatura almayan nihai tüketicilere de “özel usülsüzlük cezası” uygulanmasını öngörüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, cezanın nasıl uygulanacağına dair açıklamalarda bulundu. Yasa gereği, fiş veya fatura almayan tüketicilere 5 bin lira ceza kesilebilecek. Ancak bu cezanın kesilmemesi için iki şart bulunuyor:

Tüketici, belgenin verilmediğini Gelir İdaresi’ne tespit edilmeden önce bildirmeli. Bu bildirim, belgenin düzenlenmesi gereken tarihten en geç beş işgünü içerisinde yapılmalı.

Örneklerle Cezalar Açıklanıyor
Örneğin, Hasan Bey 9 Ağustos 2024 tarihinde çocuğuna oyuncak alıp fişini almadığında, bu durum tespit edildiğinde 5 bin lira ceza ile karşılaşacak. Satıcı da aynı şekilde ceza ödeyecek.

Bir başka örnekte, 3 Ekim 2024 tarihinde Kemal Bey’in alışverişinde fiş alınmadığı tespit edilirse, 5 bin lira ceza kesilecek. Eğer (N) şirketinin dördüncü kez fiş düzenlememesi tespit edilirse, bu şirket 40 bin lira ceza ödeyecek.

Beş İş Gününe Dikkat
Tüketicilerin fiş almamaları durumunda beş iş günü içinde bildirim yapmaları gerektiği belirtiliyor. Örneğin, Nevzat Bey 14 Kasım 2024 tarihinde fatura almadığını 3 Aralık’ta bildirdiğinde, geç kalması nedeniyle 5 bin lira ceza ödeyecek. Vergi dairesinin bilgisi dışında faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak. Ayrıca, mükellefiyet tesis ettirildikten sonra geçmiş dönemler için yeni tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlı olacak.

Katmerli Ceza Uygulaması
Bir takvim yılı içinde birden fazla kez fiş veya fatura verilmemesi durumunda, hem alıcıya hem de satıcıya artırımlı vergi cezası uygulanacağı bildirildi.

Exit mobile version