Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gastronomi şehri Hatay

Bu alanda çok ZENGİN

Bu alanda çok ZENGİN

“Markalaşma ve Coğrafi İşaretler” konulu seminerde konuşan, Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener, Coğrafi İşaretli ürünlerin bize atalarımızdan miras değil, birer emanet olduğunu söyledi ve ekledi…

Mutfağında 600’ün üzerinde yemek ve tatlı çeşidi bulunan Hatay’da, kentteki kurumların girişimleriyle beraber, yöresel lezzetler tek tek tescilleniyor.

İlk olarak, 2008 yılında künefenin coğrafi işaret belgesi almasıyla tescil yolculuğuna başlayan Hatay’da; Antakya sürkü, küflü sürk, kağıt kebabı, tuzlu yoğurt, carra peyniri gibi ürünler Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescil belgesi alarak, kentin rekabet gücünü arttırdı. Tescilli ürünlerin sayısı çoğaldıkça, hem kentin yöresel kimliğini temsil eden ürünlerin yapılış sistemi disiplin altına alınıyor hem de gastronomi turizminde Hatay’ı vazgeçilmez bir destinasyon noktası haline getiriyor.

Bu başlıktaki son seminer, geçtiğimiz günlerde İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ev sahipliğinde, Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener tarafından, ‘Kadın Kooperatiflerine Özel Markalaşma ve Coğrafi İşaretler” başlığında düzenlendi.

-HANGİ ÜRÜNLER?-

Seminerin açılış konuşmasını yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Kadın girişimciliğinin öneminin arttırılması, iş dünyasında kadın istihdamının sürdürülebilir olması ve cinsiyet eşitliğinin sağlanarak sosyal adalet anlayışının güçlenmesinin, ülkemizin aydınlık geleceği açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz.

Her alanda olduğu gibi iş hayatında da kadın varlığının, önemli bir güç ve avantaj olduğunu düşünüyoruz Bizler de imkanlarımız doğrultusunda kadın girişimcilerimize katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ayrıca finansal destek yanı sıra kadın girişimi kooperatiflerinin marka değeri yüksek bir noktaya gelebilmesi için, markalaşma ve coğrafi işaretler konusunda da çalışmalarımız var.

İTSO olarak, bölgemize değer katacağına inandığımız; Kömürçukuru Pekmezi, bölgemizin yine sevilen lezzetlerinden Hatay Oruğu ve Kaytaz Böreğinin coğrafi işareti alınarak, bu ürünlerin tescilini sağladık. Sırada İskenderun Döneri var. Bu gibi, bölgemizle özdeşleşen ürünlerin tescili için çalışmalarımız ve girişimlerimiz devam edecek” dedi.

-KALKINMANIN ANAHTARI-

Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener tarafından, ‘Kadın Kooperatiflerine Özel Markalaşma ve Coğrafi İşaretler” başlığında düzenlenen seminere kadın kooperatiflerinin ilgisi yüksek oldu. Zaman zaman karşılıklı sohbet, soru ve cevap şeklinde süren seminerde konuşan Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener, kırsal ve bölgesel kalkınmanın en önemli anahtarına hep birlikte sahip çıkmamız gerektiğini dile getirdi ve “Unutmayalım ki, Coğrafi İşaretli ürünlerimiz bize atalarımızdan miras değil, birer emanettir” dedi.

-ÜRÜNLER MARKALAŞIYOR-

Türkiye’nin dört bir yanında, marka değeri yüksek olan ürünler olduğunu ve bu ürünlerin Coğrafi İşaretlerle koruma altına alındığına vurgu yapan Huriye Özener, sine vizyon destekli olarak yaptığı sunumunda şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz aylarda İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleriyle; Belen Kömürçukuru Pekmezi, Kaytaz Böreği ve Hatay Oruğu, Coğrafi İşaretler olarak tescillendi ve sırada İskenderun Döneri var. Hatay’ın diğer ilçelerinden de başvurular var.

Coğrafi İşaretlerle koruma altına alınan ürünlerimiz, yerel kalkınmaya katkı sağlayacağı gibi, markalaşma sayesinde ürünlerimizin kalitesi ve değeri de artmış olacak. Bunun yanında o şehrin tanıtımına da katkı sağlayacak olan bu ürünlerimiz, iş potansiyeli ve yeni istihdam alanları da oluşturacaktır.

Kadın Kooperatifler olarak sizler de bölgenizde araştırmalar yaparak, bu şekilde ekonomiye katkı sağlayabilirsiniz. Gastronomi şehri olan Hatay, bu alanda çok zengin bir potansiyele sahip. Bu zenginlikleri sizler gün yüzüne çıkarabilirsiniz.”

-EKONOMİK KATKI-

Seminerde; markalaşma, marka tescili, markaların önemi ve İTSO’nun girişimleri ile Coğrafi İşaretler başvurusu kabul edilen ürünler hakkında bilgi veren Özener, “İskenderun Ticaret ve Sanayi Odamıza, yapmış oldukları girişimlerden ve bölgemize sağlayacağı ekonomik katkılardan dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Özener tarafından düzenlenen ‘Kadın Kooperatiflerine Özel Markalaşma ve Coğrafi İşaretler” konulu bilgilendirme seminerine; İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Genel Sekreter Figen Gül Dönmez, TOBB Hatay Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen ve Yönetim Kurulu üyeleri ile bölgemizde faaliyet gösteren Kadın Kooperatif yöneticileri katıldı.

Tamer Yazar