Gazeteci Pehlivan için iktidara çağrı!

Uluslararası ifade özgürlüğü, insan hakları ve gazeteci örgütleri 5. Kez cezaevine girecek olan Cumhuriyet gazetesi yazarı gazeteci Barış Pehlivan ile ilgili Türkiye’deki yetkililere çağrıda bulundu. 19 uluslararası örgütün ortaklaşa yaptığı açıklamada Barış Pehlivan için “Türkiye yetkililerine; Barış Pehlivan’ın denetimli serbestlik şartlarını oluşturmadığı gerekçesiyle 15 Ağustos’ta yeniden cezaevine girmesi yönündeki karardan vazgeçilmesi ve Pehlivan ile diğer […]

Uluslararası ifade özgürlüğü, insan hakları ve gazeteci örgütleri 5. Kez cezaevine girecek olan Cumhuriyet gazetesi yazarı gazeteci Barış Pehlivan ile ilgili Türkiye’deki yetkililere çağrıda bulundu.

19 uluslararası örgütün ortaklaşa yaptığı açıklamada Barış Pehlivan için “Türkiye yetkililerine; Barış Pehlivan’ın denetimli serbestlik şartlarını oluşturmadığı gerekçesiyle 15 Ağustos’ta yeniden cezaevine girmesi yönündeki karardan vazgeçilmesi ve Pehlivan ile diğer gazetecilere yönelik sistematik yargı tacizine son verilmesi yönünde çağrıda bulunuyoruz. Tutuklu gazetecilerle dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz. Gazetecilik suç değildir. Gazetecilerin parmaklıklar ardında geçirdiği her dakika ifade ve basın özgürlüğü ihlalidir” açıklamasını yaptı.

Libya’daki iç savaş sırasında yaşamını yitiren bir Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) görevlisinin cenaze törenini haberleştirdiği için 6 Mart 2020 tarihinde gazeteciler Aydın Keser, Barış Terkoğlu, Eren Ekinci, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel ile birlikte tutuklanarak mahkemeye çıkarılan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan Cumhuriyet Yazarı Barış Pehlivan 5. Kez cezaevine girecek.

Açıklamayı imzalayan uluslararası kuruluşlar şunlar:

-Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)

-Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF)

-Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI)

-Uluslararası PEN

-Danimarka PEN

-ARTICLE 19 Europe

-Articolo 21

-Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)

-Freedom House

-Gazeteciler Cemiyeti

-Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)

-Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ)

-Güney Doğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO)

-İfade Özgürlüğü Derneği (İFÖD)

-Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR)

-Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA)

-OBC Transeuropa (OBCT)

-PEN Amerika

-Roman Hafıza Çalışmaları Derneği (Romani Godi)

Exit mobile version