Hatay Valiliği, Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) ve Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen Hatay Robot Yarışması (HatayBot), büyük bir heyecanın ardından tamamlandı. Final programı, ödül töreni ve proje tanıtımlarıyla sona erdi.
Merkez Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen final törenine Hatay Valisi Mustafa Masatlı, HBB Genel Sekreter Yardımcısı Uğur Kandemir, İl Milli Eğitim Müdürü Harun Tüysüz, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
1540 takım kıyasıya yarıştı
2-3-4 Nisan tarihlerinde düzenlenen final etabında öğrenciler, hazırladıkları projeleri jüriye sunarak kıyasıya mücadele etti. Yarışmaya toplam 1540 takım ile 4067 öğrenci ve öğretmen katılım sağladı. Öğrencilerin teknoloji üretme becerilerini geliştirmeyi ve bölgedeki bilim ekosistemini güçlendirmeyi hedefleyen organizasyonda, finale kalan projeler arasından dereceye girenler yapılan değerlendirmeler sonucunda belirlendi.
Hatay Bilim Merkezi’nden çifte başarı
Aralık 2025’te kurulan Hatay Bilim Merkezi, yarışmada elde ettiği başarıyla dikkat çekti. 4067 katılımcı arasından ilkokul Mucit kategorisinde hem birincilik hem de ikincilik ödülünü kazanan merkez, büyük takdir topladı.

Yarışmada HBB Hatay Bilim Merkezi bünyesinde geliştirilen “Akıllı Yatak Sistemi” birincilik ödülünü kazanırken, yine aynı merkez tarafından hazırlanan “Hayat Kurtarıcı Akıllı Gaz Sistemi” ikinci oldu.
HBB İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Hatay Bilim Merkezi’nin elde ettiği bu çifte başarı, gençlerin bilim ve teknoloji alanındaki üretim gücünü bir kez daha ortaya koydu.

HatayBot geleceğe zemin hazırlıyor
Yetkililer, yarışma boyunca sergilenen projelerin öğrencilerin problem çözme, üretme ve yenilik geliştirme becerilerindeki ilerlemeyi açıkça ortaya koyduğunu belirtti. HatayBot’un hem yerel hem de daha geniş çaplı organizasyonlara zemin hazırlayan önemli bir platform olduğu vurgulandı.
Final programı, ödül töreni ve proje tanıtımlarıyla tamamlandı.
