Gençlerden iklim politikalarında aktif rol talebi
Uluslararası çocuk hakları ve insani yardım kuruluşu Plan International’ın Küresel Gençlik Elçileri programında yer alan 16-24 yaşlarındaki gençler, kasım ayında Antalya’da yapılması planlanan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP31) öncesinde “GYA Gençlik Deklarasyonu’26” başlıklı bir metin yayımladı.
Gana, Endonezya, Bangladeş, Ekvador, Filipinler, Uganda, Tanzanya, Burkina Faso, Ürdün, Namibya, Nepal ve Kolombiya’dan gençlerin katkı sunduğu deklarasyonda, iklim krizinin çocuklar ve gençler üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.
Gençler, yalnızca iklim krizinden etkilenen gruplar olarak görülmek istemediklerini belirterek karar alma süreçlerinde aktif rol üstlenmek istediklerini vurguladı.
1,1 milyar çocuk iklim tehlikeleriyle karşı karşıya
Deklarasyonda, dünya genelinde yaklaşık 1,1 milyar çocuğun aynı anda en az üç iklim tehlikesine maruz kaldığı ifade edildi. İklim krizinin özellikle Küresel Güney’deki kız çocukları ve genç kadınların eğitim, sağlık, güvenlik ve ekonomik fırsatlarını olumsuz etkilediği belirtildi.
Genç temsilciler, iklim politikalarının toplumsal cinsiyet eşitliğini gözetmesi ve kız çocukları ile genç kadınların ihtiyaçlarını dikkate alması gerektiğini kaydetti.
COP31 için somut adım çağrısı
Deklarasyonda hükümetlerden okulların, sağlık tesislerinin, su ve sanitasyon sistemlerinin iklim afetlerine karşı dayanıklı hale getirilmesi istendi. Erken uyarı sistemlerinin yerel dillerde hazırlanması ve engelliler dahil herkesin erişimine açık olması gerektiği vurgulandı.
Gençlerin iklim uyum politikalarının hazırlanması, uygulanması ve denetlenmesi süreçlerine dahil edilmesi de talepler arasında yer aldı. Ayrıca gençlerin yürüttüğü iklim projelerine finansman ve teknik destek sağlanması çağrısı yapıldı.
İklim eğitimine ve yeşil becerilere destek istendi
Gençler, iklim eğitiminin yalnızca farkındalık çalışmalarıyla sınırlı kalmaması gerektiğine işaret etti. Okullarda, üniversitelerde ve yerel topluluklarda iklim ve afet eğitimlerinin güçlendirilmesi, gençlere yeşil beceriler kazandırılması ve karar vericilerle doğrudan iletişim kurabilecekleri mekanizmalar oluşturulması istendi.
“Masada yalnızca bir sandalye istemiyoruz”
Deklarasyonda gençlerin iklim müzakerelerine katılımının sembolik düzeyde kalmaması gerektiği vurgulandı. Gençlerin ihtiyaçların belirlenmesinden politikaların uygulanmasına ve sonuçların değerlendirilmesine kadar tüm aşamalarda söz sahibi olması talep edildi.
Gençlerin ortak mesajı ise şöyle oldu: “Gençlerin masada yalnızca bir sandalyesi olmamalı. O masada ne olacağını şekillendirmede anlamlı bir rolümüz olmalı.”
Antalya’da düzenlenecek COP31 öncesinde yayımlanan deklarasyon, gençlerin iklim politikalarında daha güçlü temsil, karar süreçlerine doğrudan katılım ve iklim projeleri için finansman beklentisini gündeme taşıdı.