Getirecekleri mi daha çok?

GÖTÜRECEKLERİ Mİ? Hatay AKP Milletvekili Hüseyin Yayman’ın da içinde olduğu Milletvekili grubunun ortak çalışmasıyla şekillenen ve Dezenformasyon Yasası olarak da bilinen kanun teklifi, Haziran ayında TBMM’ye sunulmaya hazırlanılıyor. Yalan haber yapmanın ve yalan haberi kasıtlı bir şekilde yaymanın, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenecek bir maddeyle müstakil suç haline getirilmesinin de öngörüldüğü Dezenformasyon Tasarısı, yasalaşmak için […]

GÖTÜRECEKLERİ Mİ?

Hatay AKP Milletvekili Hüseyin Yayman’ın da içinde olduğu Milletvekili grubunun ortak çalışmasıyla şekillenen ve Dezenformasyon Yasası olarak da bilinen kanun teklifi, Haziran ayında TBMM’ye sunulmaya hazırlanılıyor.

Yalan haber yapmanın ve yalan haberi kasıtlı bir şekilde yaymanın, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenecek bir maddeyle müstakil suç haline getirilmesinin de öngörüldüğü Dezenformasyon Tasarısı, yasalaşmak için gün sayıyor.

Bu konuda paylaşılan en net eleştirilerden biri, “Sosyal Medya Yasası’yla, hükümetin, aslında 2023 seçimlerine hazırlandığını anlıyoruz. Dolayısıyla hedef, 2023 seçimleri öncesinde hükümete zarar vereceği düşünülen bilgi ve içerik paylaşımını kontrol almak…”

Edinilen bilgilere göre, “yalan haberi yapan” ve “yayan” diye iki ayrı suç tanımı olacak. Ancak, her iki suçta da kasıt ve örgütlülük şartı aranacak. Paylaşımın, örgütlü ve organize bir şekilde olması ve belirli bir amaca yönelik olduğunun tespit edilmesi durumunda, hapis cezasına kadar varan yaptırımlar öngörülecek. Suç unsurunun oluşup oluşmadığına ise ihtisas mahkemeleri karar verecek.

Bu konudaki endişeleri giderme adına daha önce de birçok kez açıklama yapan, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı, Hatay AKP Milletvekili Hüseyin Yayman, yapılanın bir ‘sosyal medya düzenlemesi’ olmadığının altını özenle çizerek, “Bir engelleme, kısıtlama olmayacak” demişti.

Tamer Yazar

Exit mobile version