GOTURKEY üzerinden… Hatay’dan Urfa ve Van’a…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi seyahat rehberi olan GoTurkey web sitesi, Anadolu mutfağının lezzetlerine, gastronomi rotalarına ve önde gelen restoranlarına ilişkin bilgileri meraklılarının ilgisine sunarken, Hatay’dan Urfa ve Van’a, Muğla’dan Rize ve Edirne’ye uzanan hatta biriken zenginlikleri de sıralıyor. Türkiye’yi her yönüyle tanıtma amacıyla hayata geçirilen GoTurkey web sitesi, Anadolu coğrafyasının hem çok bilinen, hem […]

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi seyahat rehberi olan GoTurkey web sitesi, Anadolu mutfağının lezzetlerine, gastronomi rotalarına ve önde gelen restoranlarına ilişkin bilgileri meraklılarının ilgisine sunarken, Hatay’dan Urfa ve Van’a, Muğla’dan Rize ve Edirne’ye uzanan hatta biriken zenginlikleri de sıralıyor.

Türkiye’yi her yönüyle tanıtma amacıyla hayata geçirilen GoTurkey web sitesi, Anadolu coğrafyasının hem çok bilinen, hem de çok fazla gündeme gelmeyen lezzetlerini meraklıları için sunuyor. İçinde yaşadığımız kadim coğrafya için, “Hatay; zengin kültürel çeşitliliği, özel tatlara sahip mutfağı ve tarihin farklı dönemlerine ışık tutan müzeleriyle, ziyaretçilerine sıra dışı bir deneyim sunuyor” ifadesini kullanan sitede; Türk Kahvaltısı, Türk Sokak Gıdası, Lokantalar, Güzel Yemek, Eşsiz Yiyecekler ve İçecekler, Meze Kültürü, Hasat Günleri, Sağlıklı Türk Mutfağı, Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı, Gastro Rotaları ve Yavaş Yemek başlıklarında bilgilere yer veriliyor. Ege yöresi, Gaziantep, Hatay, Van ve Karadeniz’in kahvaltı çeşitlerine ilişkin detaylı bilgilerin yer aldığı sitede, Türkiye’nin kahvaltı kültürünün dünyanın en iyi 10 kahvaltısından biri olduğuna da işaret ediliyor. Türkiye’nin tüm illerinde önde gelen lezzetleri sunan restoranlardan başlıcalarının kuruluş yılları ve menülerindeki seçkin yemekler de sitede yer alıyor. Lezzetleri 5 duyuyla birleştirmeyi hedefleyen GoTurkey’de, 7 bölgeye ait lezzetler, buralarda gezilip, görülecek yerler, fark edilebilecek kokulara ilişkin tavsiyelere de yer veriliyor.
-ELDEKİ!-
Siteyi, Hatay’ın Anadolu rotası içindeki yeri ve önemi açısından değerlendiren bir turizmci, şunları söyledi:
“Çok profesyonel hazırlanmış, güzel bir site. Pandemi dönemi, belki turizmciler için kayıp bir sene oldu ama… Bu dönemin ardından ciddi bir patlama olacak. Çünkü herkes, yaşamları adına birçok şeyi erteledi. Seyahatler, geziler, programlar ve daha birçok şey… O nedenle bu sürecin sonrasına hazır olmak, her şeyden daha önemli bizler için.
Konu da bu! Ne kadar hazırız? Biz, benzer bir süreçte ilerlerken, eldekini ne kadar iyi kullanıyoruz. Sadece Gastronomi için gezen milyonların ne kadarını kendimizde toplayabiliyoruz? Bunun için nasıl bir politika izliyoruz? Ya da şöyle sorayım… Bu kentin, bir Gastronomi politikası var mı?
GoTurkey web sitesi ve onla bağlantılı sosyal medya hesapları, tüm kentler için gönüllü turizm rehberliği yapıyor. Bu güzel ama… Hatay Gastronomisi için var olan @HatayGastronomi twitter adresine baktığımızda; görmek istediğimiz hareket yok, beklenen paylaşımlar yok, sosyal medyanın o içerik zenginliği yok, darabasını asla kapatmaması gereken bir yerde sizi bu şehre davet edecek bir şey yok!
Bizde, kurumsal sosyal medya hesapları ne yazık ki hep bu halde. Çoğu haberler eski, güncellenmemiş, bilgi eklenmemiş, yönlendirme yapılmamış. Oysaki dijitalleşen dünyada, bizlerin şu an en güçlü çıkışı bu alanlarda yapmamız gerekiyor. Sadece bu alana odaklı ekiplerin, bu alandaki ilgiyi ve merakı canlı tutacak paylaşımlar yapması gerekiyor. Takipçi sayısı bine, iki bine değil, on binlere ulaşması gerekiyor.
Demem o ki… GoTurkey, tüm Anadolu için ama… Bizim, kendimize ait olanı işler hale getirmemiz gerek. Turizm için gerçekten de çalışmamız gerek. Aksi halde, pandemi sonrasında da yaşayacağımız tek şey fiyasko olur.”
-NE VAR?-
Türkiye’nin turizm ve kültür zenginliğinin tanıtıldığı GoTurkey web sitesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Mutfağının zenginlikleri yanı sıra, tanıtım çalışmaları kapsamında 19 ünlü Türk Şefini de belirledi. GoTurkey web sitesinde “Türk Ünlü Şefler” başlığıyla açılan sayfada, ünlü şefler arasında, Hatay ve diğer kentlerle özdeşleşen isimler de yer aldı.
Eşi Hataylı olan Musa Dağdeviren, bu isimlerden biri. Hatay’dan Diyarbakır’a, adeta bir Anadolu esintisi sunan İstanbul Çiya’nın kurucusu olan Dağdeviren, karış karış gezdiği ülkenin her yerindeki malzemelerden yararlanması ile biliniyor. Hatay mutfağından esinlenerek, deneysel restoran Changa’da çalıştıktan sonra İstanbul’da Yeni Lokanta’yı açan Civan Er de bir diğer isim. Ali Güngörmüş ise Anadolu mutfaklarının zenginliğine işaret eden bir diğer şef.
Bir açıklamasında, “Türk mutfağı çok zengin. Hatay’da bir başka, Gaziantep’te bir başka, Ege’de daha bir bambaşka. Hatay, Antakya, Gaziantep çok baharat, Ege ise çok ot kullanır. Taze sebze, meyve, balık çeşitleri inanılmaz bir zenginlik. Özellikle vejetaryen mutfağında üstüne yok. Dünyada bir numara. Zeytinyağlılar, mezeler… Sadece otlar değil, nohut, mercimek, bulgur, fasulye gibi malzeme olarak çok zengin ve sağlıklı bir mutfak” diyen Güngörmüş, Türk mutfağı denildiğinde, sadece döner ve kebabın anlaşılmasının kendisini üzdüğünü dile getirmişti. Tamer Yazar / AA

Exit mobile version