“Kentsel dönüşüm değil kentsel eziyet”

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, 7 Kasım’da Mecliste kabul edilen kanunla kurulmuş yeni bir Başkanlık. Sayın Bakan, bu Başkanlık, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı mı yoksa kentsel eziyet başkanlığı mı?” diye sordu. Konuşmasında Türkiye’de ilk defa Antakya’da ve Defne’deki yerleşim alanlarının rezerv yapı alanı ilan edildiğine dikkat […]

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur Kentsel Dönüşüm Başkanlığı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada “Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, 7 Kasım’da Mecliste kabul edilen kanunla kurulmuş yeni bir Başkanlık. Sayın Bakan, bu Başkanlık, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı mı yoksa kentsel eziyet başkanlığı mı?” diye sordu.
Konuşmasında Türkiye’de ilk defa Antakya’da ve Defne’deki yerleşim alanlarının rezerv yapı alanı ilan edildiğine dikkat çeken Güzelmansur şöyle devam etti:
“Daha sonra buna Samandağ’daki bazı mahalleler de eklendi. Ailesini, sevdiğini, komşusunu, arkadaşını, mahallesini, işini, iş yerini depremde kaybetmiş insanlar bir sabah uyanıyor ve telefonlarına gelen mesajla malının Hazineye devredildiğini görüyor. Bu mesajla depremzede insanlarımız ‘Mülklerim elimden gidecek.’ diye endişe, korku ve panik içinde.”
Rezerv yapı ilan edilen yerlerde, işsiz-gelirsiz kaldığı için evin bedelinin yarısını ödeyemeyen depremzedeye tapu verilmeyeceğini belirten Güzelmansur şöyle devam etti:
“Üç: Rezerv yapı alanı ilan edilen yerde ev yapıp verdiğinizde ‘Yüzde 50’sini ben vatandaştan istiyorum.’ diyorsunuz. 3+1 ev için 3 milyon 150 bin lira talep ediyorsunuz. 1 milyon 575 bin lirayı iş yerini, işini, her şeyini kaybetmiş bir insan nasıl ödeyecek Sayın Bakan? ‘Ödeyemezse otursun ama tapusunu vermem.’ diyorsunuz. Diyelim ki vatandaş hasta, tedavi için başka bir ile göç etmesi gerekiyor. Bu evi satamıyor, kiraya veremiyor, miras bırakamıyor. Mülkiyet o zaman devlete geçiyor. Bu, mülksüzleştirme değil mi? Anayasa’yla güvence altına alınmış bir hak olan mülkiyet hakkının ihlali, Anayasa’nın ihlali değil mi bu? Burada vatandaşın, ödemesi gereken meblağda -yerinde dönüşümde olduğu gibi- bir kısmı hibe, bir kısmı uygun koşullu kredi formülü beklentisi var. Bu beklentiyi karşılayacak mısınız? Neden bunu düşünmüyorsunuz Sayın Bakan?” dedi.

REZERV YAPI ALANLARINDAN BELEDİYELER BY-PASS

Gelir getiren yerler rezerv yapı ilan edilerek Belediyeler by-pass ediliyor diyen Güzelmansur şunları söyledi:
“Beş: Rezerv alanı ilan ettiğiniz yerlerde belediyenin yetkileri size geçiyor, bir bakıyoruz ki Antakya’da rezerv yapı ilan ettiğiniz yerler çarşıların olduğu, gelir getiren bölgeler. Afet riski gerekçe gösterilerek yerel yönetimleri baypas etmek mi istiyorsunuz?” (Adil Yeşildağ)

Exit mobile version