HAK-İŞ’in hedefi 500 bin ev işçisini örgütlemek

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye’deki 1 milyon 300 bini aşkın ev işçisinin önemli bölümünün güvencesiz çalıştığını belirterek, 145 bin olan sendikalı ev işçisi sayısını 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Hizmet-İş Sendikası Hatay 2 No’lu Şubesinin 1. Olağan Genel Kurulu’nda çalışma hayatı ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenleri anan Arslan, HAK-İŞ ve bağlı sendikalar tarafından deprem bölgesine yaklaşık 250 milyon liralık maddi ve ayni destek sağlandığını açıkladı. Depremzedeler için psikososyal destek, kütüphane ve kreş gibi kalıcı projeler de yürüttüklerini belirtti.

Türkiye’de 17 milyondan fazla kayıtlı işçi bulunmasına rağmen yalnızca 2,5 milyon işçinin sendikalı olduğunu kaydeden Arslan, çalışanların yaklaşık yüzde 87’sinin örgütlenmenin dışında kaldığına dikkat çekti.

Türkiye’de 1 milyon 300 binden fazla ev işçisinin önemli bölümünün kayıt dışı ve sigortasız çalıştığını ifade eden Arslan, “Bugüne kadar 145 bin ev işçisini sendikamıza kazandırdık. Hedefimiz 500 bin ev işçisini örgütlemek” dedi.

Arslan, çalışanların yılın ilk aylarından itibaren yüksek vergi dilimlerine girmesi nedeniyle ücretlerin eridiğini belirterek vergi sisteminde aile ve çocuk durumunun dikkate alınmasını istedi.

Daha uzun süre çalışanların emekli aylığının düşmesine yol açan hesaplama sisteminin de değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Suriyelilerin ülkelerine onurlu ve gönüllü dönüşünü desteklediklerini belirten Arslan, “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda atılan adımları önemsediklerini ve Gazze’ye yönelik insani dayanışmanın sürdürülmesi gerektiğini de vurguladı.

Exit mobile version