Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Halit Refik Karay’ın ‘’Çete’’ Filmi

Arşivlerimizde Bulunmalı Milletvekili Kaşıkçı,

Arşivlerimizde Bulunmalı

Milletvekili Kaşıkçı, Hatay’ın kurtuluş mücadelesini anlatan 1950 yapımı eser için, TRT Genel Müdürlüğü’nden ricada bulundu

      MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, KİT komisyon toplantısında, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) görüşmelerinde yaptığı konuşmada, ilimizin yakın tarihi ile ilgili önemli bir eserin gün yüzüne çıkarılmasının önemine değindi. Milletvekili Kaşıkçı, toplantıda TRT Genel Müdürlüğü’nden ricada bulunarak, Hatay’ın kurtuluş mücadelesini anlatan Halit Refik Karay’ın ‘’Çete’’ adlı filminin arşivlerimizde bulunmasının önemine vurgu yaptı.

Arşivlerden çıkarılmalı …

      Refik Halit Karay’ın Hatay’ın kurutuluş mücadelesini anlattığı romana ve bu romandan uyarlanan sinema eserine atıfta bulunan Milletvekili Kaşıkçı, “Hatay’da Fransızlara karşı verilen o muhteşem yaşamı Refik Halit Karay vakti zamanında Hatay’da yaşayarak gözlemlemiş ve bunu bir roman hâline getirmiş. Bu Çete romanı daha sonra tabii yayınlanmış, 1950’li yıllarda da bu kitap sinemaya uyarlanmış, yine sinemaya uyarlandığı şekliyle de ismi Çete filmi olarak geçiyor. Neden Çete deniliyor? Bugünkü çetelerden bağımsız bir şekilde ifade edeyim: O gün ‘çete’ demek aynı zamanda millî mücadelede yer alan insanlara verilen bir isim; onlar, daha sonra Müdâfa-i Hukuk Cemiyetlerine geçti, o mücadeleyi verenler. Bu manada Neriman Köksal’ın başrolünde oynadığı bu filmi bir türlü bulamadık, buna erişemedik. Tabii, bu manada TRT’nin çok büyük bir arşivi olduğunu biliyoruz. Hatay’ın Fransızlara karşı vermiş olduğu bu millî mücadeleyi konu alan bu filmi eğer arşivlerinizde varsa buna bir şekilde Hataylılar olarak ulaşmak isteriz, bu konuda da desteklerinize ihtiyacımız var” dedi.

Kurtuluş mücadelesi anlatılmalı …

      Hatay’ın kurtuluşunun  Türk tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Milletvekili Kaşıkçı, şunları dile getirdi: “Biliyorsunuz, uzun yıllar Fransız idaresi altında kaldı ama hiçbir zaman pes etmedi. ‘Ben de bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir parçası olacağım’ dedi. Başta Tayfur Sökmen olmak üzere bu mücadelede çok önemli isimler var. Bu isimlerin çetin mücadelesi sonunda Hatay Fransızların elinden alınıp tekrar hak ettiği yere yani Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlandı. O arada da bir on ay gibi kısa bir zaman bir devlet tecrübesi var Hatay’ın, bunu bu yönleriyle de anlatabilen bir belgesel eğer çekilebilirse çok iyi olur diye düşünüyorum.”

      Mehmet ÖZGÜN