Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay, Akdeniz Bölgesi’nde tek!

Mavi Bayrağımız Yok… Türkiye

Mavi Bayrağımız Yok…

Türkiye Çevre ve Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) verilerine göre, Türkiye’de 459 plaj yanı sıra 22 marina ve 10 yatta mavi bayrak dalgalanıyor. Hatay ise sıralanan listede yer almıyor. İlginç olan kısmı da… Akdeniz Bölgesi’nde ‘Mavi Bayrak’ etiketli sahili olmayan tek şehir, Hatay!

Türkiye Çevre ve Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) verilerine göre; Adana’da Mavi Bayraklı plaj sayısı 2, Mersin’de Mavi Bayraklı plaj sayısı 8, Antalya’da Mavi Bayraklı plaj sayısı 200, Muğla’da Mavi Bayraklı plaj sayısı 100, Aydın’da Mavi Bayraklı plaj sayısı 30, İzmir’de Mavi Bayraklı plaj sayısı 53, Balıkesir’de Mavi Bayraklı plaj sayısı 23, Çanakkale’de ise Mavi Bayraklı plaj sayısı 13.
Akdeniz’den Marmara’ya uzanan hat üzerinde bulunan tüm kıyı kentlerinde Mavi Bayraklı plaj bulunurken, listede yer almayan tek şehrin Hatay olması ise dikkat çekiyor!
-TURİST KRİTERİ-
Hatay’da ciddi bir eksiklik olarak göze çarpan “Mavi Bayrak” kriterinin, turistlerin tercihlerinde önemli rol oynadığı konusunda bir açıklama yapan, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, “Mavi Bayrak sistemi, aslında her otelin kendi önündeki plajıyla ilgili bir şey. Dolayısıyla yabancılar da ona bakarak geliyor. Dolayısıyla o otellerin mavi bayrak müracaatı yapmaları konusunda biz baskıda bulunacağız bundan sonra” dedi.
Otel ve plajların başvuru sayısının artmasıyla beraber mavi bayraklı plaj sayısında gözle görülür bir artış yaşanacağını da vurgulayan Birpınar, şunları söyledi:
“Bizim 2023 hedefimiz, mavi bayraklı plaj sayısında dünya birincisi olmak. Bunun için de Mavi Kart uygulamasını başlattık. Ama bunun iyi takip edilmesi gerekiyor. Mavi Bayrak için su kalitesinin, deniz suyu kalitesi takibinin 15 günde bir yapılması gerekiyor. Bunların da takibini uluslararası kuruluşlar yapıyorlar. Dolayısıyla bu konuda daha duyarlı ve hassas olacağız.”
Birpınar, Sağlık Bakanlığı, Valilikler ve Bakanlık olarak birlikte çalışıp, çözüm üreteceklerini de anlatarak,
Mavi Bayrak sayısının artırılması ile ilgili bürokratik süreçleri hızlandırmak için çalışacaklarını kaydetti.
-MAVİ BAYRAK-
Mavi Bayrak, Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde, yüzme amacıyla kullanılacak göl ile denizlerde su kalitesini belirleyen mikrobiyolojik parametrelerin, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler haline getirilmesiyle ortaya çıkan bir uygulama.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV), Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı’nın (FEE) Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi olarak, Mavi Bayrak çalışmalarını 1993 yılından bu yana yürütüyor. Uluslararası prosedürler gereği, Mavi Bayrak ödülü bir yıl veriliyor ve bu kapsamda her yaz denetim yapılıyor. Deniz suyunun temizliğini, çevre yönetimine önem verildiğini, çevre bilincinin oluşturulmasına yönelik etkinliklerin yapıldığını, plaj veya marinayı kullananların ihtiyaçlarına cevap verecek donanım ve güvenliğini garanti eden sistem, bu nedenle bir marka özelliği taşıyor. Mavi Bayrak ödülü konusunda plajlar için, 3 başlıkta 33 kriter bulunuyor.
-33 KRİTER!-
Çevre Eğitimi ve Bilgilendirme:
Kriter 1: Mavi Bayrak Programı ve diğer FEE eko-etiketi ile ilgili bilgiler, plajda sergilenmelidir.
Kriter 2: Sezon süresince farklı kategorilerde en az beş çevre bilinçlendirme etkinliği gerçekleştirilmelidir.
Kriter 3: Yüzme suyu kalitesi bilgileri (deniz suyu analiz sonuçları) plajda sergilenmelidir.
Kriter 4: Plaj kullanıcıları için yörede yer alan ekosistem, hassas doğal alanlar, çevresel unsurlar ve kültürel alanlar ile ilgili bilgiler panoda sergilenmelidir.
Kriter 5: Plajda bulunan, donanımı ve olanakları gösteren bir harita, Mavi Bayrak panosunda sergilenmelidir.
Kriter 6: Yasalara göre hazırlanan plaj davranış kuralları, panoda sergilenmeli ve plaj kullanımını düzenleyen yasalar, istenildiğinde kolayca ulaşılabilecek bir yerde bulundurulmalıdır.
Yüzme Suyu Kalitesi:
Kriter 7: Plaj, numune alım yöntemi ve numune alma takvimi konusundaki şartlara tamamen uymalıdır.
Kriter 8: Plaj, alınan numunelerin analizi konusunda, yüzme suyu kalitesi analiz standartları ve şartlarına tamamen uymak zorundadır.
Kriter 9: Sanayi ve kanalizasyon atıkları, plaj alanını etkilememelidir.
Kriter 10: Yüzme suyu değerleri, mikrobiyolojik parametreler için verilen limitler içerisinde olmalıdır.
Kriter 11: Yüzme suyu, fiziksel ve kimyasal parametreler için verilen limitler içerisinde olmalıdır.
Çevre Yönetimi:
Kriter 12: Plajın bağlı olduğu yerel yönetim/plaj yöneticisi plajlarda, çevresel denetimleri ve kontrolleri yapmak ve bir çevre yönetim sistemini oturtmak amacıyla, belde bazında Mavi Bayrak Plaj Yönetim Komitesi oluşturulmalıdır.
Kriter 13: Plaj, arazi kullanımı ve işletme açısından, kıyı alanları kullanımını içeren tüm yasa ve yönetmeliklere uymalıdır.
Kriter 14: Hassas alanların yönetiminde ilgili yönetmeliklere uyulmalıdır.
Kriter 15: Plaj temiz tutulmalıdır.
Kriter 16: Plaja gelen yosun ve diğer doğal bitki kalıntıları, kötü bir görüntü yaratmadığı sürece plajda bırakılmalıdır.
Kriter 17: Plajda yeterli sayıda çöp kutusu, atık konteynırı bulunmalı, düzenli olarak boşaltılmalı ve temiz tutulmalıdır.
Kriter 18: Plajda, geri dönüştürülebilen atıkların ayrı ayrı toplanabilmesi için imkanlar olmalıdır.
Kriter 19: Yeterli sayıda sıhhi olanaklar (tuvalet-lavabo) bulunmalıdır.
Kriter 20: Sıhhi olanaklar temiz tutulmalıdır.
Kriter 21: Sıhhi olanaklar, atıksu sistemine bağlı olmalıdır.
Kriter 22: Plajda izinsiz kamp, araç kullanımı ve herhangi bir atık boşaltımı yapılmamalıdır.
Kriter 23: Köpekler ve diğer evcil hayvanların plaja girişleri katı bir şekilde kontrol edilmelidir.
Kriter 24: Plajın bütün yapı ve ekipmanları bakımlı olmalıdır.
Kriter 25: Yörede, deniz ve tatlısu hassas alanları varsa, buradaki doğal yaşamı izleme programı uygulanmalıdır.
Kriter 26: Plaj alanına ve belde içerisinde sürdürülebilir ulaşım araçları (toplu taşıma, bisiklet vb.) teşvik edilmelidir.
CAN GÜVENLİĞİ VE HİZMETLER
Kriter 27: Kamu güvenliği için gerekli önlemler alınmalıdır.
Kriter 28: Plajda ilkyardım malzemeleri bulundurulmalıdır.
Kriter 29: Kirlilik kazaları ve riskleri ile mücadele edebilecek acil durum planları oluşturulmalıdır.
Kriter 30: Plajda, farklı kullanımlar sonucu olabilecek kazalara karşı önlemler alınmalıdır.
Kriter 31: Plajda, kullanıcıların güvenliği için gerekli önlemler alınmalıdır ve halka ücretsiz erişim hakkı tanınmalıdır.
Kriter 32: Plajda içme suyu bulundurulmalıdır.
Kriter 33: Beldede, en az bir Mavi Bayraklı plajda engelliler için tuvalet, erişim rampası gibi imkanlar bulunmalıdır.
-SORALIM!-
Deniz kaplumbağalarının Türkiye’deki 3 üreme merkezinden biri olan Samandağ sahillerinin ‘Mavi Bayrak’ noktasında yaşadığı sıkıntının haritasında duranlar, tüm Akdeniz sahilinde sadece Hatay’ın yaşadığı bu eksiklik için yetkililere, “Eksik neyse tamamlayalım” çağrısı yaparken, eldeki kriterlerin ne kadarının karşılanabildiğini de sorguluyor. -Tamer Yazar-