Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay’daki doğal gaz altyapısına ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, şehrin doğal gaz yatırımlarında uzun süredir ihmal edildiğini söyledi.
1980 ve 1990’lı yıllarda büyükşehirlerde yaşanan hava kirliliği sorunlarının ardından doğal gazın, özellikle meskenlerde ısınma ve enerji kaynağı olarak daha çevreci bir alternatif olarak öne çıktığını vurgulayan Yıldırım Kara, doğal gazın yaygınlaşmasının sağlık, ekonomi ve yaşam kalitesi açısından önemli bir gelişme olduğunu belirtti.
Ancak, doğal gaz yatırımlarının siyasi kaygılarla şekillendiğini ve Hatay’ın bu nedenle ciddi bir mağduriyet yaşadığını ifade eden Yıldırım Kara, “Hatay, iktidar tarafından doğal gaz yatırımlarında adeta cezalandırıldı. ‘Benimle aynı çizgide olmazsan doğal gaz alamazsın’ denildi. Bu durum vatandaşlarımızın en temel enerji ihtiyacının karşılanmasında büyük bir haksızlık oluşturuyor” dedi.
Doğal Gaz Altyapısında Dengesizlik Var
Aksa Çukurova Doğal Gaz’ın verilerine göre, Hatay’da doğal gaz altyapısının büyük bölümünün Antakya ve İskenderun’da yoğunlaştığını aktaran Yıldırım Kara, “İlimizde yaklaşık bin kilometre doğal gaz hattı ve 18 bin servis kutusu bulunuyor. Ancak bu altyapının ilçelere göre dağılımı oldukça dengesiz. Özellikle Arsuz, Belen, Hassa, Reyhanlı ve Yayladağı gibi ilçelerde doğal gaz ihtiyacı karşılanmakta zorlanıyor. Örneğin, Arsuz gibi büyük bir ilçemizde sadece 1,4 kilometre çelik hat bulunuyor” dedi.
Yıldırım Kara, 2024 yılında Hatay’daki doğal gaz abone sayısının 280 bine ulaştığını ancak bunun ilçeler arasındaki dağılımına ilişkin bilgilerin paylaşılmadığını belirtti. Samandağ ilçesine ise bu yıl doğal gaz verileceğinin açıklandığını hatırlattı.
Suriye’ye Doğal Gazda Cömert, Hatay’a Cimri
Milletvekili Yıldırım Kara, Suriye’ye yıllık 2 milyar metreküp doğal gaz sağlanacak olmasının kamuoyuna “müjde” olarak duyurulmasını eleştirerek, “Enerji arz fazlasının ihracatını engellemek gibi bir çağrımız yok. Ancak kendi şehirlerimizin doğal gaz taleplerinin karşılanmasında gecikme yaşanması ve aynı zamanda Suriye’ye bu kadar doğal gazın cömertçe verilmesi çelişkili” ifadelerini kullandı.
Arama İzni Arsuz’da: Yeni Kaynak Umudu
23 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Arar Petrol A.Ş’nin Adana, Osmaniye ve Hatay’da petrol arama izni aldığı bilgisini paylaşan Yıldırım Kara, arama sahasının Arsuz ilçesinde olduğunu ve burada petrolün yanında doğal gaz rezervi bulunması halinde Hatay için önemli bir enerji ve gelir kaynağı yaratabileceğini söyledi.
Yıldırım Kara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, Hatay’daki doğal gaz aboneliklerinin ilçelere göre dağılımı, altyapının güçlendirilmesi planları ve 6 Şubat depremi sonrası doğal gaz altyapısının durumu hakkında sorular yönelttiklerini belirtti. “Amacımız, şehrimizin doğal gaz altyapısındaki sorunları netleştirmek ve vatandaşlarımızın hakkını savunmak” dedi.