Hatay Hep Görmezden Gelindi

Başkan Savaş, Edirne’den başlayan otobanı Belen’de bitirmenin 9 ilçeyi yok saymak anlamına geldiğini söyledi ve iktidarı eleştirdi       Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında, iktidarın ilimizde birçok yolu yapmadığını söyledi. Edirne’den başlayan otobanı Belen’de bitirmenin 9 ilçeyi yok saymak anlamına geldiğini söyleyen Başkan Savaş, “Antakya- Altınözü yolu 8 yılda […]

Başkan Savaş, Edirne’den başlayan otobanı Belen’de bitirmenin 9 ilçeyi yok saymak anlamına geldiğini söyledi ve iktidarı eleştirdi

      Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında, iktidarın ilimizde birçok yolu yapmadığını söyledi. Edirne’den başlayan otobanı Belen’de bitirmenin 9 ilçeyi yok saymak anlamına geldiğini söyleyen Başkan Savaş, “Antakya- Altınözü yolu 8 yılda bitmedi. Antakya-Samandağ yolu ölüm yolu oldu. Antakya-Yayladağı yolunu sathi kaplama yaptılar ve birçok insan hayatını kaybetti. Şehrimizdeki devlet hastanelerindeki yatak sayısı 9 yılda sadece bin 32 arttı. Buna rağmen şehrimizde 900 binin üzerinde Suriyeli var. Sayıştay raporuna göre ülkemizde en çok öğretmene ihtiyacı olan 5. şehiriz. Ama Hatay hep görmezden gelindi” dedi.

      Hatay’da kişi başına düşen gelirin bin 900 dolar düştüğünü belirten Başkan Savaş, “Takipteki kredi sayısında 81 ilde 7. sırayız. İcrada üst sıralardayız. Satılık tarla sıralamasında 18. sıradayız. 1 yılda taşıma yapan araç sayısı 110 binden bin 400’e düştü. TIR filomuz yüzde 38 eridi. 12 yılda şehrimize gelen turist sayısı yüzde 84 azaldı. Turist gelmezse esnaf nasıl para kazanacak. Hatay’daki kayıtlı çiftçi sayısı son 11 yılda yüzde 74 azaldı. 2020’de 12 milyar 518 milyon lira vergi verdik ancak sadece 549 milyon lira yatırım aldık. Yani verdiğimiz verginin sadece yüzde 4,39’u hizmet olarak geri döndü. Yedinci sırada vergi verirken 78. sırada yatırım alıyoruz” diyerek bu olumsuzlukların üstünden gelebilmek için EXPO, HADO, gastronomi ve kırsal kalkınma projelerini hayata geçirdiklerini belirtti.  Başkan Savaş, programda iktidarın Hatay’a yapması gereken yatırımları yapmadığını söyledi.

Üreticiye gübre müjdesi …

      Beş farklı gübrenin her birinin ton fiyatının sadece 5 yılda en az yüzde bin oranında zamlandığını söyleyen Başkan Savaş, “Çok tercih edilmeyen ÜRE gübresi bile yüzde 1815 arttı. Bunun anlamı çiftçiye sen üretme demek. Hataylı çiftçiler bu sene taban gübresi atamadı. Bunun için artık kendi gübremizi kendimiz üreteceğiz. 10 güne kadar satışa çıkartacağız. Ekonomik durumu pek elverişli olmayanlara ekonomik gübre vereceğiz” diyerek Hataylı üreticiye müjde verdi.

      Başkan Savaş konuşmasının devamında şunlara yer verdi: “HBB Meclisi’nde iktidar partisi temsilcileri su fiyatlarını 2017 yılına çekti. Keşke elektik ve doğal gaz fiyatlarını da 2017 yılına döndürseler. Elektrik son 5 yılda yüzde 234 arttı. 210 kilowattı geçtiğinde ise bu oran yüzde 402’ye çıkıyor.  Sanayide ise bu oran yüzde 776. Doğalgaz ise konutta yüzde 174, sanayide ise yüzde 800 oranında zamlandı. Bu zamların hepsi soframıza enflasyon olarak gelecek. Akaryakıtta son 5 yılda benzin yüzde 166, mazot ise yüzde 212 zamlandı. Sadece 2021 yılında akaryakıta 79 kez zam yapıldı. 26 Aralık 2021 ile 2 Şubat 2022 tarihleri arasında dolar yüzde 27 düşerken motorin yüzde 26 arttı.”

Asgari ücretli ezildi …

      Başkan Savaş, Türk lirasının değer kaybını da gözler önüne serdi. Türk lirasının 1 yıl içinde dolar karşısında yüzde 75 değer kaybettiğini söyleyen Başkan Savaş, “Altın fiyatları 5 yılda 5 kat arttı. 2018’de bir asgari ücretli 6 çeyrek altın alırken şu anda 3,24 tane alabiliyor. Asgari ücret alanlar dolar, euro ve altın karşısında ezildi. Bir asgari ücretli 2016 yılına göre 116 dolar daha az maaş alıyor ama gıdaya, enerjiye, kiraya daha fazla para ödüyor” dedi.

      Kişi başı gayri safi yurt içi hasılanın hem TÜİK hem de Dünya Bankası verilerine göre gerilediğini açıklayan Başkan Savaş, “Ekonomi büyüyorsa verilerin de artması lazım. Tek hanelere düşmesi beklenen enflasyon yüzde 48’e kadar çıktı. ÜFE’nin açıklanmasıyla bu oran yüzde 60’lara çıkacak. Kayıt dışı işsizlik çığ gibi büyüyor. Genç işsiz nüfus her geçen gün artıyor” dedi. Savaş, Hatay’daki verileri de tek tek açıkladı.

      Mehmet ÖZGÜN

Exit mobile version