“Hatay İli Deprem Sonrası Yenilikçi Planlama Forumu” Çalıştayı Ankara’da başladı

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından CPAnkara Hotel’de düzenlenen ““Hatay İli Deprem Sonrası Yenilikçi Planlama Forumu” Çalıştayı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu Moderatörlüğünde yoğun bir katılımla başladı. Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş çalıştayda yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm taleplerine zamanında yanıt verilseydi Defne ve Antakya’da %75 daha az ölüm gerçekleşeceğini söyledi. Savaş “Hatay’da devam eden enkaz […]

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından CPAnkara Hotel’de düzenlenen ““Hatay İli Deprem Sonrası Yenilikçi Planlama Forumu” Çalıştayı Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu Moderatörlüğünde yoğun bir katılımla başladı.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş çalıştayda yaptığı konuşmada kentsel dönüşüm taleplerine zamanında yanıt verilseydi Defne ve Antakya’da %75 daha az ölüm gerçekleşeceğini söyledi.

Savaş “Hatay’da devam eden enkaz kaldırma ve yıkım çalışmaları bir an önce sonlandırılmalı, süreç hızlandırılmalıdır. Biz depremden önce Antakya ve Defne bölgesi için 46 Mahallemizde 4427 hektarlık alan için Bakanlığa kentsel dönüşüm talebinde bulunduk ancak bir yanıt alamadık. Eğer Bakanlık zamanında yanıt verip müdahale etseydi en çok yıkım yaşanan o iki bölgede zarar %75 daha az olacaktı ” Dedi.

Depreme hazır değildik

Bir bilim insanı olarak depremin geleceğini 12 yıl önce belirttiğini aktaran Savaş: “İnanın bir bilim insanı olarak 2011 yılında yani 12 yıl önce büyük bir deprem geleceğini ve şehrimizin buna hazır olmadığını söyledim. Depremden önce de 40 soru 40 cevap programında hazır olmadığımızın altını çizdim çünkü tek başına bir belediyenin hazırlıkları yetmiyor. Artık tüm çabamız bundan sonraki süreçte yaşanacaklar için belki bu bütüncül çalışmamız bundan sonraki süreç içerisinde hem Bakanlığımız hem belediyemiz hem de Büyükşehir belediyelerine bağlı ilçelerimizi de kapsayacak şekilde herkesi ilgilendirir. Yapılacaklar eğer gerçekleştirilirse herkes bundan sonraki depremlerde cenazelerimize, hayatını kaybeden insanlara ve yıkılan evlere ağlayacaklarına hem depremden kurtulduklarına hem de yaşayacakları hayata şükretmiş olurlar ”

Daha güvenilir daha yaşanabilir bir çevre

Deprem yaşamış tüm bölgelerde daha güvenli, daha yaşanabilir çevre ve yerleşim amacıyla gerçekleştirilen çalıştay ile ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Savaş, Moderatör Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu’na, UNDP Türkiye temsilcisi Sayın Louisa VINTON’a, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sayın Mustafa Kemal Çokakoğlu’na, tüm emek ve hassasiyetleriyle toplantıya katılan hocalara teşekkür ederek Hatay’da insanların yaşamaktan mutlu olacakları, geçmişlerinin yok olmadığı ve geleceklerini güvenle kuracakları bir kentsel tasarım anlayışının uzman bilim insanları ile görüşüldüğü bir çalıştay olduğunu belirtti.

– Duygu Ertaş-

Exit mobile version