Geçtiğimiz günlerde, basında yer almıştı: “Hatay Büyükşehir Belediyesi, Reyhanlı’ya yeni park kazandırıyor. HBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından yapılacak parkın toplam büyüklüğü 20 bin 187 metrekare olacak. 20 dönümlük parkın 14 bin metrekaresi yeşil alan olarak tasarlandı. Parkta ayrıca gölet, futbol sahası ve çocuk oyun alanları da yer alacak.”
Yine basında yazılanlara göre, “HBB’nin Reyhanlı’ya kazandıracağı bu alan, yöre sakinlerinin dinlence, eğlence ve sportif etkinlikler gibi ihtiyaçlarını karşılayacak.”
HBB, ilçenin birçok ihtiyacına cevap verecek bu parka Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan yazar ve fikir insanı Cemil Meriç’in adını verecek. Haberin bu kısmı park kadar heyecan uyandırdı bende.
“Cemil Meriç 12 Aralık 1916 yılında Reyhanlı doğdu. Yazar, çevirmen ve düşünür olan Cemil Meriç başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamıdır. Telif ettiği 12 eseri ve tercümeleriyle Türk edebiyatında önemli bir yeri olduğu kabul edilir.”
Bilindiği gibi, geçmiş yıllarda, Cemil Meriç’in Reyhanlı’da doğduğu ev restore edilerek müzeye dönüştürülmüş ve ülkemizdeki en güzel yazar müzelerinden biri olarak yerini almıştı. Müzeyi birkaç kez gezdim, il dışından gelen çok sayıda konuğuma da müzeyi gösterdim.
“İlk kat tamamen Cemil Meriç ve ailesinin kronolojik hayat hikayesinin ve eserlerinin yer aldığı bir alan olarak tasarlandı. Diğer kat ise Meriç’in yaşadığı şartları anlatıyor.”
Şimdi, Saray Caddesi’nde yapılacak olan Edebiyat Müzesini sabırsızlıkla bekliyorum. Sayın Vekilimiz Hüseyin Yayman müjdeyi verdi ama arkası gelmedi. Dilerim kentimizin tüm değerlerinin yapıtları bu müzede yer alır.
Cemil Meriç, Yaşadığı dönemde, Yaşayan Kütüphane olarak adlandırıldı. Liseyi Antakya Lisesi’nde okumuş, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bir süre okumuş, ancak öğrenimini tamamlayamadan Hatay’a dönmüştür.
Sayın Meriç, daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü kazanmış, buradan mezun olduktan sonra Fransızca öğretmenliği yapmıştır. 1974 yılında İstanbul Üniversitesinden emekli olmuştur.
Cemil Meriç’in ilk yazısı 1928 yılında Hatay’da yayımlanmakta olan Yeni Gün Gazetesi’nde çıkmıştır.
Cemil Meriç, 13 Haziran 1987 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.
Kentimizde uzun yıllar müfettişlik yapmış olan Araştırmacı Yazar Sayın Hasan Güleryüz’den dinlemiştim: “Bir sınıfa girdiğimde öğretmene iki kişiyi sorardım: Cemil Meriç ve Ali Yüce. Üzülerek ifade edeyim ki öğretmenlerimizin çoğu bu iki değerimizi tanımıyordu.”
Ülkemizin yetiştirdiği en önemli aydınlardan birisi olan Cemil Meriç; bıraktığı eşsiz eserler ve dünya görüşü ile bizlere bugün de ışık tutmaktadır. “Bizi, bizim düşünce yapımızı, siyasetimizi, coğrafyamızı temsil eden dünya çapında bir isimdir. Düşünce sistematiğinin en yeşil çınarıdır cemil Meriç.”
Cemil Meriç, Hataylı olmasına rağmen geç fark edilen bir değerimiz. Son birkaç yıl içinde adı caddelere veridi, ülkemizin farklı yerlerinde adını taşıyan okullar oldu. 2013-2014 Eğitim Yılı kentimizde “Cemil Meriç Yılı” ilan edildi. Üniversitemizde adını taşıyan bir Araştırma Merkezi kuruldu. Adına yarışmalar düzenlendi.
İlk Halk Kütüphanemize, çok yerinde bir kararla “Cemil Meriç’in adı verildi.
Reyhanlı Belediyesi geçtiğimiz birkaç yıl içinde kendi değerini gerçekten sahiplendi. Aalen Antakya Kültür Derneği ile birlikte üç yıl, lise öğrencilerine yönelik ödüllü yarışma düzenledi.
20 Şubat 2010 tarihinde ATSO tarafından düzenlenen Cemil Meriç Sempozyumu’nda sunulan bildirilerden oluşan “Düşünce Hayatımızda Cemil Meriç” adlı yapıtı Reyhanlı Belediyesi kentimize bir kültür hizmeti olarak kazandırmıştır. Yapıt, birkaç baskı yaptı. İnşallah EXPO 21 için bir baskı da biz yapıyoruz.
Dönemin Belediye Başkanı (Şu anda Hatay Milletvekili) Hüseyin Şanverdi, yapıtın önsözünde, “Bizler; Cemil Meriç’in doğduğu ve yaşadığı şehrimizde bize “herkes gibi değil, insanın kendi gibi yaşaması gerektiğini” öğütlemiş bir kültürün mirasçılarıyız. Onun anısına sahip çıkmanın büyük bir onur sayıldığı şehrimizde, Reyhanlı Belediye Başkanı olarak, adına yazılan her satırın altına attığım imza bu toprakların evladı Cemil Meriç’e duyulan özlemin bir ifadesidir. Bu eserin oluşmasında emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyor, Cemil Meriç’i saygı ve rahmetle anıyorum.” diyor.
Bir kentin kültürel sorumluluğunu algılayan, onun için çalışan herkese her zaman sevgi ve saygı duymuşumdur.