Hatay, “Net sıfır şehir” hedefiyle yeniden yükseliyor

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, COP31 Programı kapsamında düzenlenen “Enerji Verimliliği: Verimlilikten Sürdürülebilirliğe: Şehirlerde Enerji Dönüşümü” panelinde önemli açıklamalarda bulundu.

Masatlı, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’da yürütülen yeniden ihya ve inşa çalışmalarının yalnızca fiziksel dönüşümle sınırlı olmadığını, çevreci ve sürdürülebilir şehircilik anlayışıyla geleceğe hazırlandıklarını söyledi.

“Türkiye’nin COP31’e Giden Yolu: Dirençli Şehirler” etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen panelde konuşan Masatlı, Hatay’da uygulanan “Afette Hatay Modeli”nin kapsamlı bir vizyonu içerdiğini ifade etti. Modelin; üretim, eğitim, kültürel mirasın korunması ve çevresel sürdürülebilirlik gibi birçok alanı kapsadığını belirten Masatlı, şehrin geleceğinin güvenli ve dirençli bir yapıyla yeniden şekillendirildiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde sürdürülen çalışmaların örnek bir dayanışma modeli ortaya koyduğunu vurgulayan Masatlı, deprem sonrası yürütülen projelerin yalnızca konut yapımını kapsamadığını ifade etti. Sağlık altyapısı, sosyal yaşam alanları, ulaşım sistemleri ve tarihi dokunun korunmasına yönelik çalışmaların da eş zamanlı sürdüğünü belirten Masatlı, Hatay’ın modern şehircilik anlayışıyla daha güçlü bir yapıya kavuşacağını söyledi.

Konuşmasında sürdürülebilir şehircilik uygulamalarına da değinen Masatlı, yeniden inşa sürecinin “net sıfır şehir dönüşümü” açısından önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Yeni projelerde enerji verimliliği yüksek yapılar, yenilenebilir enerji sistemleri, akıllı altyapılar ve yağmur suyu hasadı gibi çevreci uygulamaların ön planda tutulduğunu belirten Masatlı, Hatay’ın yalnızca afetlere dayanıklı değil, aynı zamanda çevre dostu bir şehir modeliyle geleceğe hazırlandığını dile getirdi.

Panelde ayrıca Türkiye’nin COP31 vizyonu doğrultusunda dirençli şehirler hedefi ve sürdürülebilir kalkınma politikaları da ele alındı.

Exit mobile version