Hatay, Amanos tünelleriyle uluslararası lojistik merkezi olabilir

Prof. Dr. Alpaslan Ateş, Amanos Tünelleri’nin tamamlanmasıyla Doğu Akdeniz’de lojistik dengelerin değişebileceğine dikkat çekerek Hatay’ın uluslararası lojistik merkezine dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

 

 

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ateş, Amanos Tünelleri Projesi’nin tamamlanmasıyla Doğu Akdeniz’de ulaşım ve lojistik dengelerinde önemli değişimler yaşanabileceğini belirtti. Ateş, Hatay’ın bu süreçte yalnızca bir ticaret geçiş güzergâhı değil, uluslararası ölçekte bir lojistik merkezi haline getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Amanos Tünelleri’nin tamamlanmasının bölgenin ekonomik geleceği açısından stratejik önem taşıdığını vurgulayan Ateş, projenin liman rekabetinden uluslararası ticaret güzergâhlarına kadar birçok alanda yeni fırsatlar oluşturabileceğini kaydetti.

LİMANLARA ULAŞIM KOLAYLAŞACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından dünyanın ilk fonksiyonel üçlü tüp projesi olarak tanıtılan Amanos Tünelleri’nin 2028 yılı sonu veya 2029 yılı başında tamamlanmasının planlandığını hatırlatan Ateş, projenin yalnızca ulaşım mesafelerini kısaltmayacağını, aynı zamanda bölgenin lojistik kapasitesini de etkileyeceğini belirtti.

Tünellerin hizmete girmesiyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinin yanı sıra Kuzey Irak’tan gelecek tarımsal ve sanayi ürünlerinin İskenderun Körfezi’ndeki limanlara ulaştırılmasının kolaylaşacağını ifade eden Ateş, Irak ve Suriye ile gerçekleştirilen ticarette de yeni lojistik fırsatların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

HEDEF SADECE TAŞIMACILIK OLMAMALI

Hatay’ın sahip olduğu liman, ulaşım ve ticaret potansiyelinin daha geniş bir ekonomik yapıya dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Alpaslan Ateş, kentin yalnızca uluslararası ticaret koridoru olarak değerlendirilmesinin yeterli olmayacağını belirtti.

Ateş, Hatay’ın üretim, ticaret ve katma değerli lojistik hizmetlerin geliştiği uluslararası bir lojistik merkezine dönüştürülmesine işaret etti.

Mobil sürümden çık