Hatay Valiliği kararına idare mahkemesinden iptal

6 Şubat depremlerinde yıkılan Nilüfer Apartmanı ile ilgili Hatay Valiliği’nin soruşturma izni vermemesi kararı, Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, aralarında eski belediye başkanının da bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verdi. Hatay’daki Depremde Yıkılan Nilüfer Apartmanı Davasında Gelişme Adana Bölge İdare Mahkemesi, Hatay Valiliği’nin soruşturma izni vermemesine karşı yapılan itirazı kabul […]

6 Şubat depremlerinde yıkılan Nilüfer Apartmanı ile ilgili Hatay Valiliği’nin soruşturma izni vermemesi kararı, Adana Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, aralarında eski belediye başkanının da bulunduğu 9 kamu görevlisi hakkında soruşturma izni verdi.

Hatay’daki Depremde Yıkılan Nilüfer Apartmanı Davasında Gelişme
Adana Bölge İdare Mahkemesi, Hatay Valiliği’nin soruşturma izni vermemesine karşı yapılan itirazı kabul ederek, 9 kamu görevlisine soruşturma izni verilmesine karar verdi. 6 Şubat depremlerinde Antakya’da yıkılan Nilüfer Apartmanı’nda hayatını kaybeden 56 kişi için adalet mücadelesi devam ediyor.

Kamu Görevlilerine Soruşturma İzni
Depremin ardından yıkılan Nilüfer Apartmanı’nda yaşanan can kayıplarına ilişkin Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, İçişleri Bakanlığı’ndan 9 belediye görevlisi hakkında soruşturma izni talep etmişti. Bu talep üzerine 15 Nisan 2024’te Bakanlık, ihmali bulunan kişiler hakkında işlem yapılması kararı aldı. Ancak Hatay Valiliği, bu karara rağmen kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermemişti.

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Nilüfer Apartmanı’nda hayatını kaybedenlerin yakınları, bu karara itiraz ederek Adana Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Yapılan incelemeler sonucunda 9 kamu görevlisine soruşturma izni verilmesi yönünde oy birliği ile karar alındı.

Mahkeme Kararındaki Önemli Detaylar
Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı, ön inceleme raporu ve ek belgelerin değerlendirilmesiyle alındı. Mahkeme, soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikteki bulguların yeterli olduğunu belirtti. Özellikle ön bilirkişi raporlarında, belediye görevlilerinin sorumluluğuna dair somut tespitler yapıldığı ve bu durumun hazırlık soruşturmasını gerektirdiği vurgulandı.

Mahkemenin verdiği bu karar, depremde sorumluluğu bulunan kamu görevlileri için hesap verme sürecinin başladığını işaret ediyor.

Soruşturma İzni Verilen Kamu Görevlileri
Soruşturma izni verilen kamu görevlileri arasında belediye başkanı, başkan vekili ve çeşitli mühendisler bulunuyor. İşte soruşturma izni verilen isimler:

Odabaşı Beldesi Eski Belediye Başkanı Hasan Tümer
Odabaşı Beldesi Eski Başkan Vekili Atıf Yeşil
Odabaşı Belde Belediyesi Eski İmar ve Şehircilik Müdürü Nursel Aydın
Odabaşı Belde Belediyesi Eski Fen İşleri Müdürü Kemal Kadıoğlu
Antakya Belediyesi Eski İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Nuriye Elçin Eryetli
İnşaat Teknikeri Arif Murat Elçi
İnşaat Mühendisi Mehmet Bük
Sağlık Memuru Ekrem Karabacak
Makine Mühendisi İbrahim Burak Keser

Bu isimlerin, Nilüfer Apartmanı’nın inşasında ve denetim süreçlerinde ihmalleri olduğu iddia ediliyor.

Avukat Eminoğlu: “Adalet Mücadelesi Devam Edecek”
Nilüfer Apartmanı davasında hayatını kaybedenlerin avukatlarından Naim Eminoğlu, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Hatay Valiliği’nin hukuka aykırı şekilde soruşturma izni vermemesi üzerine itirazda bulunmuştuk. Adana Bölge İdare Mahkemesi, bu itirazı yerinde buldu ve kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verildi. Bu aşamadan sonra, Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın bir an evvel iddianameyi hazırlaması ve kamu görevlilerinin yargılanmaya başlaması gerekiyor” dedi.

Avukat Eminoğlu, adalet mücadelesinin tüm sorumlular yargılanana kadar süreceğini belirterek, “Depremzede ailelerle birlikte bu sürecin takipçisi olacağız” şeklinde konuştu.

Exit mobile version