Hatay’da Akdeniz kasırgası bekleniyor

Meteoroloji uzmanları hava raporlarının genel gidişatı itibariyle önümüzdeki süreçte yağışlı havaların yaşamı yakından etkileyeceğini ve şartlarda bir değişiklik olmaz ise Akdeniz bölgesinde Akdeniz kasırgasını beklediklerini ifade ediyor. Akdeniz kasırgasının Kıbrıs Adası, Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay’da etkili olacağını açıklayan uzmanlar yetkili ve sorumlulardan önlemler almalarını istiyor. Akdeniz kasırgası sonrasında da Kahramanmaraş/Kayseri/Sivas/Malatya/Tunceli/Erzincan/Erzurum illerinde aşırı rüzgar ve […]

Meteoroloji uzmanları hava raporlarının genel gidişatı itibariyle önümüzdeki süreçte yağışlı havaların yaşamı yakından etkileyeceğini ve şartlarda bir değişiklik olmaz ise Akdeniz bölgesinde Akdeniz kasırgasını beklediklerini ifade ediyor. Akdeniz kasırgasının Kıbrıs Adası, Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay’da etkili olacağını açıklayan uzmanlar yetkili ve sorumlulardan önlemler almalarını istiyor. Akdeniz kasırgası sonrasında da Kahramanmaraş/Kayseri/Sivas/Malatya/Tunceli/Erzincan/Erzurum illerinde aşırı rüzgar ve hortum tehlikesi olduğu belirtiliyor.

AKDENİZ KASIRGASI NEDİR?

Önümüzdeki günlerde ilimiz Hatay’ı da etkisi altına alması beklenen Akdeniz Kasırgası nedir? Nasıl olur? Bu sorunun cevabını bulmaya çalıştık. İşte Akdeniz Kasırgası hakkında merak edilenler….

Akdeniz Kasırgası veya medikane (Mediterranean hurricane), Akdeniz bölgesinde meydana gelen tropikal bir siklon türüdür. Akdeniz Kasırgaları, deniz sıcaklıkları yüksek olduğunda ve diğer atmosfer koşulları uygun olduğunda oluşabilir. Bu tür kasırgaların tipik olarak kuvvetli rüzgarlar, yoğun yağışlar ve deniz seviyesi yükselmesine yol açabilen fırtınalı denizlerle ilişkilendirildiği bilinmektedir.

Medikane adı verilen bu olaylar, özellikle Akdeniz kıyılarında, örneğin Yunanistan, İtalya ve Türkiye gibi ülkelerde, ciddi sel, rüzgar hasarı ve diğer olumsuz hava koşullarına neden olabilir. Ancak, tipik tropikal kasırgalardan daha küçük ve daha az yoğun olma eğilimindedirler.

– Sinan Seyfittinoğlu –

Exit mobile version