Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da baharla birlikte haşere alarmı

Hatay’da baharın gelişiyle birlikte sıcaklıklar artarken, sivrisinek ve haşere yoğunluğu

Hatay’da baharın gelişiyle birlikte sıcaklıklar artarken, sivrisinek ve haşere yoğunluğu da dikkat çekici şekilde yükseldi. Kırsal bölgeler başta olmak üzere, yerleşim alanlarında vatandaşlar rahatsız edici boyutlara ulaşan sinek istilasından şikâyetçi. Belediyeler ilaçlama çalışmalarını artırsa da uzmanlar, çevre temizliğine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguluyor.

Sıcak havalar Hatay’da neden sinek sorununu artırıyor?

Bahar aylarının gelişiyle birlikte Hatay’da sıcaklıkların yükselmesi, özellikle kırsal kesimlerde ve yoğun yerleşim alanlarında sivrisinek ve diğer haşere türlerinin hızla çoğalmasına neden oldu. Artan nem ve sıcaklık, bu canlıların üreme alanlarını genişletirken, su birikintileri de larvaların çoğalmasına zemin hazırlıyor.

Evlerin bahçelerinde, boş arsalar ve inşaat alanlarında biriken sular, sineklerin başlıca yuvalanma yerleri haline geldi. Vatandaşlar özellikle akşam saatlerinde pencere açamaz hale geldiğini ifade ederken, sivrisinek ısırıkları nedeniyle hem rahatsızlık hem de sağlık sorunları yaşandığını belirtiyor.

Belediyelerin ilaçlama çalışmaları yeterli mi?

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, artan sinek ve haşere şikayetleri üzerine ilaçlama ekiplerini sahaya yönlendirdi. Özellikle akşam saatlerinde gerçekleştirilen yoğun ilaçlama faaliyetleri, geçici bir rahatlama sağlasa da kalıcı çözüm konusunda beklentiler karşılanamıyor.

Uzmanlar, sadece ilaçlamayla sineklerle mücadele etmenin mümkün olmadığını belirtiyor. Çevresel önlemlerin alınmaması durumunda ilaçlamaların etkisinin sınırlı kaldığına dikkat çeken entomologlar, çöp yığınlarının azaltılması, su birikintilerinin kurutulması ve vatandaşların bilinçlendirilmesi gerektiğini savunuyor.

Vatandaşlar sineklerle mücadele için ne yapmalı?

Sinek ve haşere ile etkin bir mücadele için sadece belediye çalışmalarına güvenmek yeterli olmuyor. Uzmanlar, bireysel önlemlerin en az kamu hizmetleri kadar etkili olduğunu vurguluyor. İşte uzmanlardan gelen öneriler:

Evlerde sineklik kullanımı artırılmalı.

Bahçe ve balkonlarda biriken su kapları düzenli olarak boşaltılmalı.

Çöp poşetleri kapalı tutulmalı, sokaklara gelişigüzel atık bırakılmamalı.

Gerekirse, doğal sinek kovucular tercih edilmeli.

Bu önlemlerin alınması, sadece sinek yoğunluğunu azaltmakla kalmayacak, aynı zamanda yaz aylarında ortaya çıkabilecek hastalık risklerini de düşürecektir.

Yaz aylarında tehlike büyüyebilir mi?

Uzmanlar, bahar döneminde başlayan sinek sorununun, yaz aylarında çok daha ciddi boyutlara ulaşabileceği uyarısında bulunuyor. Özellikle Zika, Batı Nil Virüsü ve dang humması gibi sivrisinek kaynaklı hastalıkların bazı bölgelerde tehdit unsuru olabileceğine dikkat çekiliyor.

Hatay’daki iklim koşullarının bu tarz virüslerin taşıyıcıları için elverişli olduğu belirtilirken, yetkililerin bu konuda hem saha taramalarını artırması hem de halkı bilgilendirmesi gerektiği ifade ediliyor.