Hatay’da büyük deprem riski az

Japon deprem uzmanı ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ile Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay’da uzun yıllar büyük bir deprem yaşanmayacağına dair açıklamalarda bulundu. Dünyaca ünlü Japon bilim adamı Moriwaki ve Türkiye’nin saygın bilim insanlarından Prof. Dr. Ersoy, son günlerde gündemde olan Hacıpaşa fay hattıyla ilgili bilgi vererek, “Hatay’daki deprem fay zonunda, jeolojik koşullar nedeniyle […]

Japon deprem uzmanı ve yüksek inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki ile Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hatay’da uzun yıllar büyük bir deprem yaşanmayacağına dair açıklamalarda bulundu. Dünyaca ünlü Japon bilim adamı Moriwaki ve Türkiye’nin saygın bilim insanlarından Prof. Dr. Ersoy, son günlerde gündemde olan Hacıpaşa fay hattıyla ilgili bilgi vererek, “Hatay’daki deprem fay zonunda, jeolojik koşullar nedeniyle uzun süre büyük bir deprem beklenmez. 6 Şubat depremleri sırasında fay üzerindeki gerilim boşaldı ve tekrar stresin yüklenmesi uzun yıllar alacaktır” dedi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Hacıpaşa fay hattıyla ilgili ortaya atılan endişelere yanıt verdi: “Hacıpaşa Fayı, Kızıldeniz’den Türkiye’ye kadar uzanan Ölüdeniz Transform Fayının bir parçasıdır. Bu fay, diğer bazı faylarla birlikte, 2023 depremlerinde Amanosların eteklerinden geçen Amanos Fayı’nın hareket etmesiyle etkilenmiştir. Hatay’da depremden kaynaklanan hasar ve can kaybının %40’ı bu bölgededir.”
Ersoy, Hatay’daki mevcut depremlerle ilgili yanlış bilgilere karşı uyarıda bulunarak, “Deprem tahmini yapmak mümkün değil, fakat mevcut depremlerden sonra fayların yüksek gerilimi dolmuş durumda. Bilim insanlarının açıklamaları, potansiyel tehlikeleri ortaya koyar ancak deprem tahmini değildir. Güvenli binalar inşa ederek riskleri azaltabiliriz” dedi.
Japon yüksek inşaat mühendisi ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye’nin deprem riskleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu: “Hatay’dan sonra Kuzey ve Güney Anadolu fay hatlarında olası depremler olabilir. Siirt gibi bölgelerde geçmişte 6 büyüklüğünde depremler yaşandı. Ancak büyük depremlerin tekrar olması beklenmiyor. Türkiye, Japonya gibi depreme dayanıklı ve sağlam yapılar inşa etmelidir. Güvenli yapılar inşa edilmediği sürece binalar çökecektir.” – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version