Hatay’da Kentsel Dönüşüm Süreci Tartışmalara Yol Açıyor

Hatay’ın başta Antakya olmak üzere tüm ilçelerinde yaşanan yoğun inşaat hareketliliği ve riskli bina ilanları, kentsel dönüşüm sürecine dair tartışmalara neden oluyor. CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda sürecin bazı noktalarda sıkıntılı olduğunu belirtiyor. Kara, Antakya kent merkezinin önemli bir bölümünün rezerv alan ilan edilmesiyle başlayan inşaat hareketliliğinin, sivil toplum […]

Hatay’ın başta Antakya olmak üzere tüm ilçelerinde yaşanan yoğun inşaat hareketliliği ve riskli bina ilanları, kentsel dönüşüm sürecine dair tartışmalara neden oluyor. CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamalarda sürecin bazı noktalarda sıkıntılı olduğunu belirtiyor.

Kara, Antakya kent merkezinin önemli bir bölümünün rezerv alan ilan edilmesiyle başlayan inşaat hareketliliğinin, sivil toplum kuruluşları ve yetkili kurumlara danışılmadan gerçekleştiğine dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi:
“Hatay’da, Antakya başta olmak üzere, tüm ilçelerde yoğun bir inşaat hareketliliği yaşanıyor. Bu hareketlilik, Antakya kent merkezinin önemli bir bölümünün rezerv alan ilan edilmesiyle başlamıştı. Son günlerde, riskli bina ilan edilen yapılara da iki gün içinde tahliye edilmeleri yönünde tebligatlar gönderiliyor. Tüm bunlar olurken, Danıştay Başsavcılığı, Antakya ilçesinde riskli alan ilan edilmesine ilişkin 7033 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının iptaline karar verilmesi gerektiği düşüncesinde olduğunu açıkladı. Antakya başta olmak üzere, Hatay’da bir kentsel dönüşüm ihtiyacı olduğu açıktır. Ancak bunu sivil toplum kuruluşlarına, yetkili kurumlara danışarak yapmak dışında bir yol yoktur. İki gün içinde binaların tahliye edilmesi teknik olarak mümkün olmadığı gibi rezerv alan ilan edilmesinde de yurttaşlarımızla ve uzmanlarla fikir alışverişi yapılmadan hareket edilmesi doğru değildir. Talebimiz ve beklentimiz, sürecin daha katılımcı ve aklıselim biçimde yürütülmesi; sağlam binalar inşa edilirken mülkiyet hakkının zarar görmemesi, hukuka riayet edilmesidir. “dedi. (Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version