Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da Kuraklık Amik Ovası’nı Vurdu

Hatay, 38 yılın en kurak dönemini geçirirken, Amik Ovası’nda buğday

Hatay, 38 yılın en kurak dönemini geçirirken, Amik Ovası’nda buğday başakları yeterince gelişemedi, üreticiler ciddi zararlarla karşı karşıya.

Hatay, son 38 yılın en şiddetli kuraklık dönemini yaşıyor. Bölgenin verimli topraklarına sahip Amik Ovası’nda, kuraklığın etkisiyle toprakta yarılmalar meydana gelirken, buğday tarlalarında başaklar yeterli gelişimi sağlayamadı. Yağışların mevsim normallerinin altında kalması nedeniyle, bu yıl verim beklentilerinin oldukça düşük olduğu belirtiliyor.

Kuraklık Buğday Üreticilerini Zor Duruma Soktu

Kumlu Muhtarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda buğday üreticisi olan Reşit Duman, yaklaşık 600 dönüm arazide buğday ektiğini ancak kuraklık sebebiyle başakların kısa kaldığını ve yeterince gelişmediğini söyledi. Duman, “Kuraklık yüzünden buğday başakları normalden kısa kaldı, tane oluşmadı. Ektiğimiz tohum ve gübre masrafları boşa gitti. Bu yıl Amik Ovası’nda aşırı ürün kaybı yaşanacak, bereketli topraklarımızdan beklediğimiz verimi alamayacağız” dedi. Ayrıca, ürün veriminin düşük olması nedeniyle bazı üreticilerin buğdayları hayvanlara yem olarak vermek zorunda kaldığını ekledi.

Yüksek Masraflar, Düşük Gelir Endişesi

Çiftçi Kudret Taner ise 1000 dönüm araziye buğday ektiğini ve bunun için 3 milyon TL masraf yaptığını belirtti. Taner, “Böyle bir kuraklıkla daha önce karşılaşmadık. Bu yıl kuraklık çok etkili oldu, biçerdöver masrafını bile çıkaramayacağız. Hasattan beklediğimiz geliri elde etmek çok zor” diye konuştu.

Yer Altı Suları da Kritik Seviyede

Caner Dinçer, yağışların azalmasıyla ürünlerin gelişim seviyesinin düştüğünü, bazı çiftçilerin ise ekili alanlarını hayvanlara otlatmak zorunda kaldığını ifade etti. Dinçer, “Genellikle ağustos ayında kuruyan su kuyularımız bu yıl mayıs ayında kurumaya çok yaklaştı. Bu durum, hem tarımı hem de bölgenin su kaynaklarını tehdit ediyor” dedi.

Yağışsız geçen kış mevsimi, Amik Ovası başta olmak üzere Kumlu ve Reyhanlı ilçelerinde de tarım arazilerinin ciddi şekilde etkilenmesine yol açtı. Bölgedeki çiftçiler, geçen yıllara oranla oldukça zor bir sezon geçirirken, kuraklığın devam etmesi halinde önümüzdeki dönemlerde gıda üretiminde daha büyük kayıplar yaşanabileceği belirtiliyor.