Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’da Pestisit Alarmı Büyüyor

Hatay’da pestisit içermesi nedeniyle ihracatı durdurulan 71 ton limon imha

Hatay’da pestisit içermesi nedeniyle ihracatı durdurulan 71 ton limon imha edildi. Bir ay içinde toplamda 126 ton limonun yasaklı kimyasal madde nedeniyle piyasaya sürülemediği ortaya çıktı. İhracatçı büyük zarara uğrarken, vatandaşlar sağlıksız ürünlerin iç pazara sürülme ihtimali konusunda tedirgin.

Hatay’dan Dubai’ye ihraç edilmek üzere hazırlanan 71 ton limon, yapılan analizlerde Türkiye’de kullanımı yasaklanmış pestisit içerdiği gerekçesiyle imha edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün duyurduğu gelişme, bir ay önce yaşanan benzer bir olayın ardından ihracatçılar arasında büyük tepkiye yol açtı.

Geçen Ay 55 ton limon imha edilmişti

Hatay’dan geçtiğimiz ay da 55 ton limon yine pestisit içerdiği tespit edilerek imha edilmişti. Son olayla birlikte, 126 ton limonun ihracatı engellenmiş oldu.

Bakanlık: “Denetimler aralıksız sürecek”

Tarım ve Orman Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hatay’daki bir firmanın Dubai’ye göndermek için hazırladığı limonların yapılan kontrollerde Fenbutatin Oxide adlı yasaklı pestisit içerdiğinin tespit edildiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan analizler sonucunda, Türkiye’de kullanımı sonlandırılan Fenbutatin Oxide adlı yasaklı pestisit tespit edilmiştir. Türk Gıda Kodeksi’ne uygun bulunmayan toplam 71 bin 250 kilogram limon muhafaza altına alınmış ve 3 Mart tarihinde imha edilmiştir. Gıda güvenilirliği kapsamında denetimlerimiz aralıksız sürdürülmektedir.”

İhracatçı zarar etti, halk endişeli

Hatay, Türkiye’nin en önemli narenciye üretim merkezlerinden biri olarak öne çıkıyor. Resmi verilere göre, kentte yaklaşık 52 bin dekar alanda limon üretimi yapılıyor ve bu yıl 200 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Ancak ihracata gönderilmek istenen limonlarda pestisit tespit edilmesi ve imha edilmesi, üreticiyi ve ihracatçıyı zor durumda bırakıyor.

Öte yandan, sağlığa zararlı olduğu için ihraç edilemeyen limonların iç pazarda satılma ihtimali tüketicileri endişelendiriyor. Yetkililerin iç piyasadaki denetimleri sıklaştırması gerektiği vurgulanırken, kontrolsüz satışların halk sağlığı açısından büyük risk taşıdığı belirtiliyor.