Hatay’da uyarılar dinlenmedi, fatura ağır oldu

Amik Ovası’nda kurutulan Amik Gölü’nün üzerine inşa edilen Hatay Havalimanı, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Uzmanların ve meslek örgütlerinin yıllar önce yaptığı uyarılara rağmen inşa edilen havalimanının deprem sonrası onarımı için harcanan kaynak ise 17,7 milyar TL’ye ulaşacak.

BirGün gazetesinden Mustafa Bildircin’in haberine göre, Hatay Havalimanı’nın bulunduğu bölge, geçmişten bu yana deprem riski taşıyan fay hatlarının etkilediği alanlardan biri olarak biliniyor. Buna karşın havalimanı, Amik Gölü’nün kurutulmasının ardından yaklaşık 2 bin dekarlık arazi üzerine inşa edildi.

Havalimanının yapım süreci daha ilk yıllarında tartışmalara konu oldu. 2005 yılında başlayan inşaat öncesinde sivil toplum kuruluşları, uzmanlar ve TMMOB tarafından çeşitli uyarılar yapıldı.

Projeye ilişkin ÇED sürecinde de olumsuz görüş bildirilmesine rağmen inşaat sürdürüldü.
2007 yılında hizmete açılan havalimanının pist ve terminal bölümleri farklı şirketler tarafından gerçekleştirildi. İnşaat sürecinin ilerleyen aşamalarında Hatay İl Özel İdaresi’nin mali kaynaklarının yetersiz kalması üzerine proje Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devredildi.

Pist depremde ikiye bölündü

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler, Hatay Havalimanı’nda büyük hasara yol açtı. Havalimanının pisti deprem sırasında ortadan ikiye bölünürken, altyapı ve üstyapıda da ciddi hasar meydana geldi. Pistteki hasar nedeniyle havalimanı uzun süre uçuşlara kapalı kaldı.

Deprem sonrasında başlatılan onarım çalışmaları 2023, 2024 ve 2025 yıllarında sürdürüldü. Çalışmaların 2025 yılı sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 90 seviyesine ulaştığı belirtildi.

Üç yıllık süreçte havalimanının onarımı için toplam 14 milyar 360 milyon TL kaynak kullanıldı. Bu kapsamda yaklaşık 2 milyon 100 bin metrekarelik alanda altyapı, 10 bin metrekarelik alanda ise üstyapı çalışmaları gerçekleştirildi.

2026’da 3,4 milyar TL daha harcanacak

Onarım çalışmalarının 2026 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor. Bu yıl Hatay Havalimanı için ayrılması öngörülen kaynak ise 3 milyar 440 milyon TL olarak açıklandı.

Böylece 2023-2026 döneminde havalimanının deprem sonrası onarımı için harcanacak toplam tutarın 17 milyar 800 milyon TL’ye ulaşması bekleniyor.
2026 yılı içerisinde yürütülecek çalışmalar kapsamında terminal binası, pist, apron ve taksi yollarının onarılması planlanıyor.

Yıllar önce yapılan uyarılar yeniden gündemde

Hatay Havalimanı’nın deprem sonrası ortaya çıkan ağır hasarı, tesisin inşa edildiği dönemde dile getirilen itirazları da yeniden gündeme taşıdı.

Amik Gölü’nün kurutulması, bölgenin tarımsal ve ekolojik yapısı ile deprem riski taşıyan zemin koşulları nedeniyle uzmanlar ve meslek örgütleri tarafından uzun yıllar boyunca çeşitli eleştiriler yöneltildi.

Buna rağmen yapımı tamamlanan havalimanı, açılışından yaklaşık 16 yıl sonra meydana gelen 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gördü.

Havalimanının yeniden kullanılabilir hale getirilmesi için yürütülen çalışmaların toplam maliyetinin ise 17,7 milyar TL’yi bulması bekleniyor.

Exit mobile version