Hatay’da Yerin Altı Sağlam Değil

Tübitak’ın yaptırdığı bir araştırmada 6 Şubat depreminden sonra ölümlerin en çok yaşandığı dört ilde yapılan incelemelerde Hatay’da yer zemininin 15 m derinliğe kadar zayıf, daha derin ortamlarda ise orta-sağlam yer özelliklerini işaret ettiği belirtildi. İnceleme hakkında Tübitak Deprem araştırmaları raporunda şu bilgiler yer aldı : “ 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık ve Ekinözü) depremlerinden sonra […]

Tübitak’ın yaptırdığı bir araştırmada 6 Şubat depreminden sonra ölümlerin en çok yaşandığı dört ilde yapılan incelemelerde Hatay’da yer zemininin 15 m derinliğe kadar zayıf, daha derin ortamlarda ise orta-sağlam yer özelliklerini işaret ettiği belirtildi.

İnceleme hakkında Tübitak Deprem araştırmaları raporunda şu bilgiler yer aldı :

“ 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş (Pazarcık ve Ekinözü) depremlerinden sonra Malatya, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş İl’lerinde oluşan yıkımların ve hasarların yer (zemin+kaya) yapısı ve fiziksel özellikleri ile ne derece ilişkili olduğuna yönelik, her ilde 2 olmak üzere 8 profilde Jeofizik veri toplanarak örnekleme yapılmıştır. Bu kapsamda, sismik kırılma tomografisi, aktif ve pasif kaynaklı çok kanallı yüzey dalgası analizi ve mikrotremör yöntemleri kullanılmıştır. Herbir ölçüm profili için, 2B’lu P-dalgası hız yapısı ve zemin geometrisi, ortalama kayma dalgası hızına (Vs30) göre zemin sınıflaması yapılmış, zemin büyütmesi ve hakim titreşim periyodu ve zemin dinamik elastik parametreleri hesaplanmıştır. Genel olarak, zemin sınıfı 5 profilde ZC, 3 profilde ZD, zemin büyütmesi ve hakim titreşim periyotu sırasıyla A=1.5-2.2 ve T=0.12-0.43 s arasında, 1.0 MPa’dan düşük zemin emniyetli taşıma kapasitesi, Vp/Vs>2.0 ve Poisson oranı>0.35 olarak elde edilen bulgular ~15 m derinliğe kadar zayıf, daha derin ortamlarda ise orta-sağlam yer özelliklerini işaret etmektedir. Bu sonuçlar, ölçüm alanlarında gözlenen yıkımlara ve ileri derecede hasarlara, Deprem-Yer-Yapı ilişkisinin tam ve doğru kurulmamış/ kurulamamış veya eksik/hatalı tasarımların neden olduğunu göstermektedir.”  (Sinan Seyfittinoğlu)

Exit mobile version