Hatay’da zeytin mevsimi

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Üçgedik Mahallesi’nde zeytin toplayan Ertaş Ailesi, zeytinin yağa dönüşmeden önce nasıl toplandığına dair süreci anlattı. 7’den 70’e herkesin zeytin topladığı Antakya’da, şimdi zeytin zamanı. Akdeniz Bölgesi’nin, zeytiniyle bilinen kentlerinden Hatay’da, hasat zamanı. Geniş arazilere yayılan zeytinlikler, hasat zamanı nedeniyle kalabalıkları misafir ederken, zeytinin ‘yağ’ yolculuğunu da fısıldıyor. Bizler de bu keyifli […]

Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Üçgedik Mahallesi’nde zeytin toplayan Ertaş Ailesi, zeytinin yağa dönüşmeden önce nasıl toplandığına dair süreci anlattı. 7’den 70’e herkesin zeytin topladığı Antakya’da, şimdi zeytin zamanı.

Akdeniz Bölgesi’nin, zeytiniyle bilinen kentlerinden Hatay’da, hasat zamanı. Geniş arazilere yayılan zeytinlikler, hasat zamanı nedeniyle kalabalıkları misafir ederken, zeytinin ‘yağ’ yolculuğunu da fısıldıyor.
Bizler de bu keyifli süreci sayfalarımıza taşıma adına, Antakya ilçesine bağlı Üçgedik Mahallesi’nde zeytin toplayan Ertaş Ailesine konuk olduk. Geleneksel yöntemlerle toplanan zeytinlerin, Hatay’ın meşhur zeytinyağına dönüşme heyecanına ortak olurken, detayları çiftçi Meral Ertaş’tan aldık.
35-40 yıldır zeytin topladığını söyleyen Ertaş, “Bu mevsim, Antakya için zeytin zamanı. Bu sene zeytin, tane olarak oldukça iyi durumda, ama yaşanan kuraklık, ardından gelen yağışlar nedeniyle toplamasında sıkıntılar oluyor. Ancak gelen yağmurlarla zeytin daha da iyi olur, bereketli olur inşallah” derken, yaşanan imeceye de işaret etmeyi ihmal etmiyor.
“Toplama işini tüm aile beraber yapıyoruz. Eşim, kaynanam, görümcem, gelinlerim ve oğullarımla yardımlaşarak, hep beraber topluyoruz.”
Ertaş Ailesi’nin zeytin toplama hikâyesini ve zeytinin hasat yolculuğunu, YouTube üzerinden Antakya TV’de izleyebilirsiniz. -Duygu Ertaş-

Exit mobile version