Hatay’dan Adana ve Mersin’e…

Osmaniye’den Niğde ve Aksaray’a… Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Dörtyol Mandarini, Hatay Defne Sabunu ve Hatay İpeği ile Coğrafi İşaret yolculuğunu sürdüren Hatay, Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması Projesi Bölge Toplantısı’nda, gündem başlıkları arasında. Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye’nin zengin coğrafi işaret portföyünün gastronomiyle […]

Osmaniye’den Niğde ve Aksaray’a…

Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Dörtyol Mandarini, Hatay Defne Sabunu ve Hatay İpeği ile Coğrafi İşaret yolculuğunu sürdüren Hatay, Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması Projesi Bölge Toplantısı’nda, gündem başlıkları arasında.

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Türkiye’nin zengin coğrafi işaret portföyünün gastronomiyle birleştirildiğinde, 25 Milyar Euro’luk bir gelir elde edilebileceğini söylerken, Gastronomi kimliğinde yoluna devam eden Hatay, Gaziantep ve Afyonkarahisar illerini işaret etti. Bugüne kadar; Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Dörtyol Mandarini, Hatay Defne Sabunu ve Hatay İpeği ile Coğrafi İşaret yolculuğunu sürdüren Hatay’ın hedefi ise, Avrupa! TÜRKPATENT verilerine göre, bugüne kadar Avrupa Komisyonu’nda tescil faaliyetleri tamamlanan sadece 3 ürün var. Bunlar; Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri ve Malatya Kayısısı. Bu konuda yapılan son açıklama, “Afyonkarahisar Mermeri, Pastırması, Sucuğu, Kayseri Mantısı, Pastırması, Sucuğu ve Aydın Kestanesinin de aralarında bulunduğu 15 ürünün başvuruları yapıldı, işlemleri devam ediyor. Artı 20 ilave ürün daha hazırladık. 35 ürünün 2020 yılı içinde Avrupa Komisyonunda tescilinin tamamlanmasını planlıyoruz” yönünde.
-GÜNDEM:YÖRESEL-
Gündemi yöresel olan kentleri bir araya taşıyan son toplantı Adana’da gerçekleşti. Hatay Tarım ve Orman İl Müdürü Ergün Çolaoğlu’nun da katılım gösterdiği ve dünkü son gün toplantısıyla tamamlanan Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması Projesi Bölge Toplantısı, yöreselin ‘Coğrafi İşaret’ yolculuğuna çıkan illeri ağırladı. İki gün süren toplantı kapsamında; Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Niğde ve Aksaray’dan coğrafi işaret almış ve başvuru sürecinde olan ürünlerin tanıtımı yapılırken, coğrafi işaret alma süreci hakkında da katılımcılara bilgi verildi.
-2500 ÜRÜN-
Toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’de, coğrafi işaret alma potansiyeline sahip 2 bin 500’ün üzerinde ürün olduğunu belirten Tarım ve Orman Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Stratejik Pazarlama Daire Başkanı Özgür Akif Tel, Türkiye’de coğrafi işaret alan ürünlerin yaklaşık yüzde 80’inin tarım ve gıda ürünü olduğunun altını çizdi.
Adana’da dün sona eren toplantı çerçevesinde, “Kırsal Kalkınmada Coğrafi İşaretin Yeri” konulu bir de panel yapıldı. Toplantıda; Hatay, Adana, Mersin, Osmaniye, Niğde ve Aksaray’dan coğrafi işaret almış ve başvuru sürecinde olan ürünler tanıtıldı, coğrafi işaret alma süreci hakkında bilgi verildi.
-İHRAÇ DEĞERİ-
Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği), Antakya Künefesi, Antakya Sürkü (Antakya Çökeleği), Dörtyol Mandarini, Hatay Defne Sabunu ve Hatay İpeği ile Coğrafi İşaret yolculuğunu sürdüren Hatay’ın, bu süreci bir marka değerine ve ihraç yolculuğuna çevirip çeviremeyeceği henüz net değil. Ancak olabileceklere işaret eden isim, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan…
“İtalya, sadece peynirden 10-12 Milyar Euro bir yıllık gelir elde ediyor. Fransa’nın yıllık 60 Milyar Euro’nun üzerinde coğrafi işaretli geliri söz konusu. Bizim ise çok düşük düzeyde. Malatya kayısısı ve fındıktan toplam 100 Milyon Dolar seviyesinde. Oysaki bu rakamlarla mukayese ettiğimizde, Türkiye’nin coğrafi işaretli ürünlerden yılda 20-25 Milyar Euro kazanmaması için hiçbir sebep görmüyorum. Türkiye’nin zengin coğrafi işaret portföyünü düşündüğümüzde ve bunu gastronomiyle birleştirdiğimizde, 25 milyar avronun da üstüne çıkabiliriz. Uygun markalaşma ve pazarlamayla, bu hedefin çok gerçekçi olduğunu düşünüyorum. Gelecek açısından son derece umutluyum.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version