Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hatay’ın jeolojik geçmişine kitabı ve eserleriyle ışık tutan insan:

Hasan Kaplan 3000 Bitki,

Hasan Kaplan

3000 Bitki, Hayvan Fosiline Sahip…

Antakya Şehit Ahmet Benli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde (MTAL) Biyoloji Öğretmenliği yapan Hasan Kaplan, yayınladığı kitabı ve evinde sakladığı, koruduğu 3000 bitki ve hayvan fosili ile ilimizin jeolojik geçmişi ile geleceğine ışık tutuyor.

Antakya Şehit Ahmet Benli MTAL Biyoloji Öğretmeni Hasan Kaplan, 18 yıldır Hatay’ı karış karış gezerek bulduğu fosillerden oluşan koleksiyonunu, “Hatay Fosilleri” adlı kitabı ile taçlandırdı. Ülkemizdeki tüm üniversitelere ve İl Kütüphanelerine gönderilen kitabında Hatay’ın jeolojik geçmişine ışık tutan Biyoloji Öğretmeni Hasan Kaplan’a, bu eseri için çok sayıda teşekkür geldi.
Biyoloji Öğretmeni Hasan Kaplan, 20 yıldır kentte çeşitli bölgelerden topladığı yaklaşık 3 bin bitki ve hayvan fosilini ise evinde sergiliyor.
Müzeye Dönüştü-
Antakya ilçesinde bir lisede görev yapan Biyoloji Öğretmeni Hasan Kaplan, 20 yıldır topladığı yaklaşık 3 bin bitki ve hayvan fosiliyle, evini adeta müzeye dönüştürdü. 54 yaşındaki Hasan Kaplan, doğaya olan merakı ve mesleğinin de etkisiyle, 20 yıl önce fosil toplamaya başladı. Bir süre sonra boş zamanlarını tamamen bu işe ayıran Kaplan, 20 yılda 3 bin civarında bitki ve hayvan fosiline ulaştı. Kaplan, topladığı fosilleri evinde sergilerken, öğrencilerinin ve bu alana ilgi duyanların yararlanması amacıyla da, ‘Hatay Paleoekolojisi ve Zamanın Tanıkları Hatay Fosilleri’ adlı bir kitap çıkarttı.
Hasan Kaplan, açıklamasında şunları söyledi:
“İlk başlarda deniz kestaneleri, mercan, salyangoz fosilleri buldum. Hatay’ın bütün coğrafyasını gezdim. Şu ana kadar 200 farklı türde yaklaşık 3 bin bitki ve hayvan fosiline sahip durumdayım. Hatay, Türkiye’de omurgasız fosiller bakımından en zengin bölgelerden biri konumunda. 60 milyon yıllık fosillere Kel Dağı’nda, 3 milyon yıllık fosillere ise Sinanlı bölgesinde rastladım. Sinanlı bölgesinde, ağırlıklı olarak ‘Gastropod’ ve ‘Bivalvia’ fosilleri bulunuyor. Kel Dağı’nda ise derisi dikenlilerden deniz kestaneleri ve ‘Amonit’ parçaları bulunuyor.”
-40 Milyon Yıllık–
Türkiye’de az bulunan fosillerin Hatay’da olduğuna dikkati çeken Kaplan, “Bölgedeki araştırmalarım sonucu elde ettiğim 33 milyon yıllık ‘Echinolampas’, 15 milyon yıllık ‘Clypeaster’, 40 milyon yıllık ‘Chlamys’, 34 milyon yıllık mercan, 34 milyon yıllık balık,
53 milyon yıllık ‘Nummulites’,
15 milyon yıllık ‘Goniatites’, ‘Alveolina’, ‘Assilina’ ve iz fosilleri de diğer önemli buluntular olarak öne çıkıyor” diye konuştu.
-Öğrencilerine Aktarıyor-
Kaplan, birikimlerini paylaşmak için kitap çıkardığını da aktararak, bitki ve hayvan fosillerinin fotoğraflarının yer aldığı 232 sayfalık kitabını, Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla bastırıp birçok üniversitenin kütüphanesine gönderdiğini bildirdi. Kitapta, fosillerin nasıl bulunduğunu ve özelliklerinin yer aldığını dile getiren Kaplan, şöyle konuştu:
“Hatay’da, hangi bölgelerde suların çekildiğini ve geçmişte oralarda hangi tür canlıların yaşadığına dair bilgilere kitapta yer verdim. Kitap, okuldaki öğrenciler için de önemli bir kaynak oldu. Öğrenciler, bu sayede doğada karşılaşacakları fosillerin tanımlarını yapabilecekler. Kitabı Hatay’daki birçok okulun kütüphanesine de gönderdik.”  -Cemil Yıldız-