Hatay’ın önemli lezzetlerinden “Şıhılmahşe”

Kilis Tarafından Tescillendi! 600’ü aşkın yemeği ve 2017 senesinden bu yana sahip olduğu Gastronomi kimliğiyle Türkiye’de özel bir yere sahip olan Hatay coğrafyasının mutfak lezzetleri, listesindeki en önemli yemeklerden birini Kilis’e kaptırdı. Kilis mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan “Şıhılmahşe​​​​​​​”, coğrafi işaretle tescil edildi. Kilis Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, “Şıhılmahşe​​​​​​​” için Türk Patent ve Marka […]

Kilis Tarafından Tescillendi!

600’ü aşkın yemeği ve 2017 senesinden bu yana sahip olduğu Gastronomi kimliğiyle Türkiye’de özel bir yere sahip olan Hatay coğrafyasının mutfak lezzetleri, listesindeki en önemli yemeklerden birini Kilis’e kaptırdı.

Kilis mutfağının önemli lezzetleri arasında yer alan “Şıhılmahşe​​​​​​​”, coğrafi işaretle tescil edildi. Kilis Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, “Şıhılmahşe​​​​​​​” için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan coğrafi işaret tescil başvurusu sonuçlandı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Belediye Başkanı Servet Ramazan, girişimler sonucunda “Şıhılmahşe”nin coğrafi işaret tescil belgesini teslim aldıklarını belirtti. Belediye olarak kente özgü birçok ürüne coğrafi işaret almak için girişimlerin ilerleyen günlerde de devam edeceğini aktaran Ramazan, emeği geçenlere teşekkür etti.

-NE OLUR?-

Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen Gastronomi Evi’nin zengin menüsü içerisinde de bulunan ve gelenlere ikram edilen “Şıhılmahşe” için konuşan bir turizmci şunları söyledi:

“Bundan böyle ne olur? Aslında bir şey olmaz! Bu yemek, Hatay’da da pişen bir yemek olduğu için gelenlere ikram edilmeye devam edilir. Ancak artık bir gerçek var ki, eldekinin tescili bir başka şehre, Kilis’e ait. Bu yemek, artık Kilis’e kayıtlı bir yemek. Yani siz Hatay Gastronomi Evi’nde bir misafirinize bunun sunumunu yaparken, Kilis’in önemli lezzetlerinden, hatta coğrafi işaretle tescillenen yemeği olarak vereceksiniz!

Bu, bir çeşit rekabet aslında. Tüm yemeklerinizin tescilini tabi ki alamazsınız. Öyle ki, bazıları bu şekilde, ortak bir coğrafya paylaşımının ürünüdür, ama hızlı olanın da elinde kaldığı kesin! Yine de kimse sorsanız, Antakya yöresine ait ve anlamı ‘dolmaların şahı’ olan Şıhılmahşe için bu son durumu ‘üzücü’ olarak nitelendirecektir.”

Tamer Yazar

Exit mobile version