Hatay’da 8 yaşından bu yana babasının oto tamir atölyesinde meslek öğrenen 15 yaşındaki Nehir Habiboğlu, bugün araçların motor ve şanzıman arızalarını giderebiliyor. “Nehir Usta” olarak tanınan genç tamirci, babasından öğrendiklerini 5 çırağına aktararak geleceğin ustalarını yetiştiriyor.
Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Günyazı Mahallesi’nde yaşayan 15 yaşındaki Nehir Habiboğlu, otomobil tamirciliğine duyduğu ilgi ve çalışma azmiyle sanayinin dikkat çeken isimlerinden biri oldu.
Yaklaşık 7 yıl önce babası Güven Habiboğlu’nun oto tamir atölyesinde meslek öğrenmeye başlayan Nehir, geçen yıllar içerisinde kendisini geliştirerek araçların bakımını yapmayı, motor ve şanzıman söküp takmayı ve çeşitli mekanik arızaları gidermeyi öğrendi.
Sabah saatlerinde okuluna devam eden, ders çıkışında ise babasının atölyesine gelen Nehir Habiboğlu, yaz tatilinde de tam zamanlı olarak çalışıyor. Müşterilerin “Nehir Usta” olarak tanıdığı genç tamirci, iş yerinde görev yapan 5 çırağa da yaklaşık 2 yıldır eğitim veriyor.
Hedefi kendi iş yerini açacak
Atölyede şanzıman, motor, amortisör, balata değişimi ve periyodik bakım işlemleri yaptıklarını anlatan Nehir Habiboğlu, babasından öğrendiği bilgileri çıraklarına aktarmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Nehir Habiboğlu, “Burada 5 çırağım var ve 2 yıldır birlikte çalışıyoruz. Babamın bana öğrettiği bilgileri ben de onlara göstermeye çalışıyorum. Araçların bakımını, motor ve şanzıman işlemlerini birlikte yapıyoruz. İşimi ve dükkânı seviyorum. Çıraklarımın işi öğrenmesi beni gururlandırıyor” dedi.
Gelecekte mekanik mühendisi olmak istediğini belirten Nehir, en büyük hedefinin ise kendi oto tamir atölyesini açmak olduğunu ifade etti.
Habiboğlu, “Altı yıl sonra büyük bir iş yeri açmak istiyorum. Benim gibi bu mesleğe ilgi duyan kız arkadaşlarımı da yanımda çalıştırmayı hedefliyorum. Bu iş zor olabilir ama her zorluğun aşılabileceğine inanıyorum” diye konuştu.

“Bütün kalbimle destekliyorum”
Kızının küçük yaşlarda oto tamirciliğine ilgi duyduğunu fark ettiğini belirten baba Güven Habiboğlu da Nehir’in kısa sürede büyük ilerleme kaydettiğini söyledi.
Kızının araç bakımı ve bilgisayarlı arıza tespiti başta olmak üzere birçok işlemi tek başına yapabildiğini ifade eden Habiboğlu, “Şu anda 5 stajyerimiz var. Nehir, onlara hem teorik hem de uygulamalı eğitim veriyor. Parçaların isimlerini, nasıl sökülüp temizleneceğini ve yeniden nasıl takılacağını tek tek gösteriyor. Ben çoğu zaman yalnızca müşterilerle ilgileniyorum” dedi.
Nehir’in kendi iş yerini açma hayaline destek verdiğini belirten baba Habiboğlu, “Türkiye’de başarılı iş kadınlarını örnek alarak kendi iş yerinin sahibi olmasını temenni ediyorum. Bu hedefine bütün kalbimle destek olacağım” ifadelerini kullandı.
Çırakların “Nehir Ustası”
Atölyede staj yapan Demir Tezci ise mesleğin inceliklerini Nehir Habiboğlu’ndan öğrendiklerini söyledi.
Tezci, “Nehir Usta geldikten sonra hep birlikte çalışmaya başlıyoruz. Onun yanında şanzıman ve motor söküp takmayı, araç bakımını ve tamirciliğe dair birçok şeyi öğreniyoruz. İki yıldır birlikte çalışıyoruz. Gelecekte ben de kendi iş yerimi açmak istiyorum” dedi.
Azmi ve mesleğine olan bağlılığıyla sanayide örnek gösterilen Nehir Habiboğlu, bir yandan eğitimini sürdürürken diğer yandan yetiştirdiği çıraklarla geleceğin ustalarına yol gösteriyor.
