Hatay’ın tescilli ürünleriyle

Kadının ticari gücü birleşti Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu SPARK’ın, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Hatay Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) ve Güvenilir Ürün Platformu ile birlikte Antakya’da düzenlediği ‘Yerelden Dünyaya Açılan Kapı – Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne kadın girişimciler damga vurdu. Hatay, sahip olduğu tescilli ürünleri kadar, tescil bekleyen ürünlerinin zengin listesiyle de dikkati çeken […]

Kadının ticari gücü birleşti

Hollanda merkezli sivil toplum kuruluşu SPARK’ın, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Hatay Kadın Girişimciler Derneği (KAGİD) ve Güvenilir Ürün Platformu ile birlikte Antakya’da düzenlediği ‘Yerelden Dünyaya Açılan Kapı – Coğrafi İşaretler Zirvesi’ne kadın girişimciler damga vurdu.

Hatay, sahip olduğu tescilli ürünleri kadar, tescil bekleyen ürünlerinin zengin listesiyle de dikkati çeken bir şehir. İşte bu listenin kalabalığı noktasında, kadın girişimcileri temel alan bir toplantıda önemli mesajlar paylaşıldı.

Geçtiğimiz günlerde yapılan Yerelden Dünyaya Açılan Kapı – Coğrafi İşaretler Zirvesi’nde; Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Coğrafi İşaretli Değerleri ile Medeniyetler Şehri Hatay’ konulu panel, Gastronomi Yazarı Talip Bayram’ın moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Coğrafi İşaretler Dünya Menülerine Nasıl Girer?’ konulu ikinci panel ile Dünya Gazetesi Adana Hatay Osmaniye Temsilcisi Selçuk Altun’un yönettiği ‘Yerel Ürünlere Kadın Eli Değmeli’ konulu panel, önemli konuklarıyla beraber önemli mesajları katılımcılarıyla paylaştı.

-BAŞARI-

Toplantının dikkat çeken mesaj sahiplerinden, ‘Elea Antiocheia’ ve ‘Meriç Çiftliği’ markalarının kurucusu Serra Nalçabasmaz, “2017 yılında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan aldığımız destekle zeytinyağı tesisimizi kurduk ve istediğimiz standardı yakaladık. Her sene, ulusal ve uluslararası yarışmalara katılıyoruz, ‘halhalı, karamani, saurani, haşabi’ çeşitleri ile altın, gümüş ve bronz madalyalar aldık” derken, Hatay’ın yemek kültürünü tavuk dönerle birleştirip ‘Kebo’ markasını yaratan Çiğdem Kıral, “Avrupa’ya açılma hayalimiz var” noktasında durdu. Katılımcılardan biri de karakılçık buğdayı ve enginar gibi yöreye özgü ürünleri, günümüz insanının sofrasına yeniden taşımak için çalışmalar yapan Elif Ovalı oldu. Ovalı, Teofarm markasını, yüzyıllardır tarım ile uğraşan bir ailenin bünyesinde 10 yıl önce kurduklarını söylerken, “Yaptığımız çalışmalarla, çok önemli perakende zincirlerinin tedarikçisi olduk. Bir ürünle çıktığımız yolda şu anda 65 ürünümüz var. Bunların 16’sı ‘Macro Center’larda, Migros’larda Anadolu lezzetleri olarak sunuluyor” dedi.

Tamer Yazar

Exit mobile version