Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Yıldırım enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için çalıştıklarını söyledi. Enerji yatırımlarını artırırken çevreye özel önem verdiklerini de belirten Bayraktar “Sadece yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar, ülkemizin artan enerji ihtiyacını sorunsuz karşılayabilmemiz ve hedeflediğimiz karbon emisyonu azaltım oranına ulaşabilmemiz için yeterli değildir” dedi.
TBMM Plan-Bütçe Komisyonunda bakanlığının 2024 bütçesinin sunumunu yapan Bayraktar şunları söyledi:
“Sıfır karbon salımıyla enerji üreten nükleer güç santralleri, elektrik üretiminde sürekli ve güvenilir bir baz yük kapasite sağlayarak enerji arzının istikrarını ve kesintisiz elektrik teminini destekler yapıdadır. Günümüzde dünyada 32 ülkede 412 nükleer reaktör faaliyette olup 17 ülkede ise inşaat faaliyetleri devam eden 58 adet reaktör bulunmaktadır.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali projemiz ile bu alanda önemli bir ilerleme kat ettik. Şu anda tüm uluslararası güvenlik standartlarına uygun olarak 4 reaktörün aynı anda inşasına devam ediyoruz. 27 Nisan 2023 tarihinde ilk yakıt çubuklarını sahaya getirerek Akkuyu projemize nükleer tesis statüsü kazandırdık. Diğer taraftan, Akkuyu sahasında şu anda 30 bine yakın istihdam sağlanmakta olup tamamen devreye alındığında ise 4 bin kişiye sürekli istihdam sağlayacaktır.
Bununla birlikte, Akkuyu Nükleer Güç Santrali bütün ünitelerin faaliyete geçmesiyle ülkemizin yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık %10’unu karşılayacak, yıllık 7 milyar metreküp doğal gaz ithalatı ve 35 milyon ton karbon salımının da önüne geçecektir. Ayrıca, üzerinde çalıştığımız Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine yönelik teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelerimiz devam etmektedir. (Sami Gökçe)