Her bir parçanın fısıltısında

Binlerce yıllık bir ‘dün’ var Tarihin önemli göstergeleri arasında sayılan ve kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan antik mozaikler, titiz çalışmalar sonucunda yarınlara taşınıyor. Hatay, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış coğrafyası, özellikle de sahip olduğu mozaik zenginliği ile bu alanda öne çıkan kentlerden. Peki, yapılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkartılan bu mozaikler nasıl bir süreçten geçiriliyor, biliyor […]

Binlerce yıllık bir ‘dün’ var

Tarihin önemli göstergeleri arasında sayılan ve kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan antik mozaikler, titiz çalışmalar sonucunda yarınlara taşınıyor.

Hatay, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış coğrafyası, özellikle de sahip olduğu mozaik zenginliği ile bu alanda öne çıkan kentlerden. Peki, yapılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkartılan bu mozaikler nasıl bir süreçten geçiriliyor, biliyor muyuz?

Anlatılana göre, bulunan mozaiğin yüzeyindeki toprak ve varsa bitki köklerinin temizliği yapıldıktan sonra, belgeleme için eserin boyutu, tesseraların (küp şeklinde mozaik parçası) konumu noktasında, mozaiğin 3 boyutlu ya da 2 boyutlu çizimi gerçekleştiriliyor. Yüzeyini sağlamlaştırmak ve dağılmasını engellemek için önleyici bir kaplama yapılıyor. Daha sonra yüzeye sağlam kumaşlar serilip, kaplanan alana ahşap pano yerleştiriliyor. Sonra da mozaiğin hassas bir şekilde tabandan ayrılması sağlanıyor. Tabanından kesilen mozaik bu pano üzerinde ters çevrilerek taşınması sağlanıyor.

Yerinden ayrılan mozaik, restorasyon aşaması için müze depolarına ya da laboratuvara getiriliyor. Burada, arka harç yüzeyi kalın alındığı için, yüzeyde, spiralle harcın inceltilmesi yapılıyor. İnceltilen harç seviyesi, daha hafif uygun harçlarla tamamlanıyor. Son olarak, yüzeye yapıştırılan kumaş geri alınıp temizliği yapıldıktan sonra, mozaik, yerinde sergilemeye hazır hale getiriliyor.

Hatay Arkeoloji Müzesi, bu yorgun ve özel sürecin final yaptığı sayısız mozaiğe ev sahipliği yapıyor.

Tamer Yazar / AA

Exit mobile version