Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Hidrantların hali harap!

Peki, Hazır mıyız? Binaların

Peki, Hazır mıyız?

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, yangın riskini ‘Düşük-Orta-Yüksek’ tehlike olarak belirlerken, bu riske göre ilave edilecek hidrant debisi için de rakamlar paylaşır! Peki, eski Antakya evlerinin yanı başındaki ‘kapaksız ve bakımsız’ haldeki hidrant dolapları bu Yönetmeliğin neresinde?

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, yangın dolapları ve hidrant sistemi için ilâve edilecek su ihtiyaçlarını belirler. Yönetmelik, binalar için bir ‘tehlike sınıfı’ tasnifi de yaparken, risk yelpazesini de ‘Düşük-Orta-Yüksek’ tehlike olarak belirler. Buna göre, düşük tehlike sınıfı için ilave edilecek yangın dolabı debisi (litre/dak) 100 ve ilave edilecek hidrant debisi (litre/dak) 400 olarak belirlenirken, bu rakamlar, ‘yüksek tehlike’ sınıfı için ilave edilecek yangın dolabı debisi (litre/dak) 200 ve ilave edilecek hidrant debisi (litre/dak) için 1500 olarak güncellenir. Yangına etkili müdahale adına konumlandırılmaları da önemli olan hidrantlar, tesis edildikleri binalardan 15 metre kadar uzağa yerleştirilir. Bu koşulun sağlanamadığı durumlarda ise, üzerine duvar devrilme tehlikesi olmayan, duman veya ısının yaklaşanları engellemeyeceği bir noktaya yerleştirilmeleri gerekir.
-SORALIM-
Yangın Yönetmeliği bu kadar açıkken, soralım mı? İşletme haline getirilen binaları dışında, hala ciddi sayıda sahipsiz ahşap eve sahip Antakya’nın doğu yakasında belediyeler olası bir yangına karşı ne kadar hazırlıklı? Söylenenlerin ışığında, standartların ne kadarını yakalamış durumda? Yangın tehlikesi anında; yangın mahallinin dış yüzeyini soğutmak, yangının çevreye taşmasını önlemek ve yangın mahalline gelen itfaiye gruplarına su takviyesi yapmak gibi ana görevleri olan bu ‘yaşam noktaları’ adına denetim ve kontrolün ne kadarını elde tutuyorlar?
-TASNİF YAPTIK MI?-
Hidrantların arasındaki mesafe, normal şartlar altında tehlike sınıfına göre belirlenir. Buna göre; Yüksek tehlike riskli yerlerde mesafe 50 mt, tehlike riskli yerlerde mesafe 100 mt, orta tehlike riskli yerlerde mesafe 125 mt ve az tehlike riskli yerlerde mesafe 150 mt olmalıdır. Antakya için konuşacak olursak eğer, öncelikli olarak, sorumlu belediyelerin ‘kentin bu yakasını’ hangi tehlike sınıfı içerisine aldığını bilmemiz gerekiyor. Ancak, aradaki ‘mesafe’ tartışmasına girebilmek için de, ‘işler’ halde ve ‘sağlıklı’-‘çalışır’ görünümde hidrantlar gerekiyor! İşte tam da bu noktada, kent idarecilerinin buna dair ‘hizmetini’ sorgulamak gerekiyor. Zira var olan hidrantların çoğunun ön kapağı yok! Olanların kilidi ise kırık durumda! Hatta içleri çöp ile dolu olanlarına da rastlamak mümkün! Su akıtıp duranına da!
-TARİHİ YAPILAR-
Aynı yönetmeliğin ‘tarihi yapılar’ kısmında yer alan bilgi ise şöyle:
“Tarihi yapılarda yangına karşı güvenlik tedbirleri alınırken; Yapılacak tesisatlara ilişkin olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun görüşünün alınması, alınacak yangın tedbirlerinde tarihi yapının korunmasının esas olması ve algılama ve söndürme tesisatı gibi yangından koruma tesisatlarının yapının özelliğine uygun olarak, yapıya fiziki ve görsel bakımdan zarar vermeyecek şekilde kurulması ilkeleri gözetilir.”
Bundan önceki haberlerimizde tekrar ettiğimiz gibi… Hatay Büyükşehir Belediyesi ile Antakya Belediyesi’nin sorumluluk alanı içinde yer alan bu tarihi bölgenin bu ‘tartışmalı’ haline bakıp da ‘neden yapılması gerekenler yapılmıyor’ sorusunu soranlar, artık cevap değil, çözüm istiyor. -Tamer Yazar-