Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Yağış bir doğa olayıdır, afete dönüşmesiyse bir yönetim sorunudur” ifadelerine yer verilerek, yaşanan felaketin yalnızca doğal afet olarak değerlendirilemeyeceği vurgulandı.
Açıklamada, 6 Şubat depremlerinin ardından altyapı sorunlarının hâlâ çözülemediğine dikkat çekilerek, kanalizasyon, temiz su ve drenaj sistemlerindeki eksikliklerin her yağışı yeni bir felakete dönüştürdüğü ifade edildi.
Hatay Tabip Odası, sel sonrası özellikle temiz suya erişim, kanalizasyon taşmaları ve hijyen koşullarındaki bozulmalar nedeniyle halk sağlığı açısından ciddi riskler oluştuğunu belirtti. Açıklamada; tifo, hepatit A, dizanteri ve benzeri su kaynaklı hastalıklara karşı acil önlem alınması çağrısı yapıldı.
Konteyner kentlerde yaşayan depremzedelerin durumuna da dikkat çekilen açıklamada, elektrik, ısınma ve altyapı sorunlarının özellikle çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlar için büyük risk oluşturduğu kaydedildi.
Hatay Tabip Odası, başta Valilik, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm kurumlara çağrıda bulunarak; temiz su, hijyen desteği, tıbbi malzeme ve kriz koordinasyonunun hızla sağlanmasını istedi.
Açıklamanın sonunda ise Hatay halkının yalnız bırakılmaması gerektiği vurgulanarak, halk sağlığını korumak adına sahadaki hekimlerle dayanışmanın sürdürüleceği ifade edildi.
