Kimse kimsenin alnına, sanatçı, yazar olacaksın diye silah dayamaz. Ne demek istiyoruz? Açalım. Yazar sabırla, emekle, mücadele edilerek, okurun, eleştirmenin beğenisi kazanılarak olunur.
İşte Hürriyet Yaşar böylesi yazardır. Çok nen öğrendim, öğreniyorum. Ortak yönlerimiz var. İkimiz de iktisat eğitimi aldık. Dil sorumluluğu üstlendiğim altı yıl içinde başlamış olabilir dostluğumuz; dilcidir Sevgili Yaşar. Bir araya geldiğimizde doyulmaz sohbetimiz olur. Düzeyli, içtenlikli, öğretici. Türkçeye bağlılığı anlatılır gibi değil. Güzelim Türkçenin varsıllını yaşatır yapıtları. Öykücüdür, dilcidir. Anlamlı derlemelerin de ustasıdır. 12 Eylül 1980 faşizmi izlekli öyküleri, Memduh Şevket Esendal’ın kadın karakterli öykülerini, maden yazınının çok bilinmeyen ustası Ahmet Naim’in dergilerde kalan öykülerini (Ateşnefes) büyük emekle, kuyumcu özeniyle derledi, kitaplaştırdı. Deneme kitaplarıyla akraba sayılabilecek Göç Penceresinden Kent ve Toplum Yazıları adlı yeni kitabında toplumbilimsel savını somutlaştırıyor.
Belirtmeli ki bilim acıklı, sevimli, katı, acımasız…gibi duygu diliyle açıklamaya kapalıdır. Bilim gerçeğe uygunluk, koşutluk ölçüsünde güçlüdür. Savlar bu ölçüyle sınanır. Hürriyet Yaşar oluşturduğu “göçmüş köylü” kavramı üzerinden Türk toplumunu çözümlüyor.
Buna göre sorunların temelinde, köyüyle bağlarını koparmış kitlenin davranış biçimleri, anlayışı vardır. Köy değerler dizgesidir; kent gibi. Köyde üretilir, gelecek dönemin tohumu ayrılır. Hayvanlara bakılır. Hasat, bahar şenliği yapılır. Kış uzun geceler, ocak başında anlatılar dönemidir. Büyük sayılır, çocuk sevilir, gereğinde sayılır. Kadın, bire bir olmasa da eşittir, saygındır…
Göçmüş köylü değerlerden de görmüştür. Ona köyü, emeği, alın terini anımsatan her konuya, biçime, güzelliğe düşmandır. Toprak değil beton, çimen değil naylon çimen ister ve her yeri bunlarla kaplar. Dayanışmayı, imeceyi kazır yaşamından. Bencildir. Partide mahalle militanı, cazgırıdır. Delege taşeronudur. Cinsellik eşitler birliği, mutluluk, dinginlik, huzur, şefkat değildir. Azgın şehvettir. Hakaret, aşağılamadır. Her işi yapabilir. Egemenlik alanları edinmiştir. Yaşamında zorun payı büyüktür. O alanlara kimseyi sokmaz. Beğenisi kiç, arabesktir. Hiyerarşisiz yapamaz. Birilerinin hizmetinde, birilerinin tepesindedir. Tepelenir, tepeler. Dünyasında onur diye bir olgu yoktur. Hayvan sevgisi neredeyse yoktur. Hayvan, işe yaradığınca makbuldür. Köpek sürüyü çekip çevirir, bu çağında evin, sürünün köpeğidir. Yaşlandığında işe yaramaz. Koyun yavrulayabiliyorsa makbuldür. Değilse korunmaya değer değildir.
Akademi toplumbilimi böylesi izlekleri, soruları işlemeyi riskli bulur. Başarı getirmeme olasılığı yüksektir. Kim uğraşacak gerçekle!..
YORUMLAR